Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea anti-legionară - impact practic nul - exclusivitate RFI

miscarea_legionara.jpg

Neo-legionari
Salutul nazist și activitățile legionare, incriminate prin lege, rămân nesancționate
Sursa imaginii: 
http://gardalegionara.blogspot.co.uk

Legea care incriminează propaganda legionară și negarea Holocaustului din România are un impact practic nul, potrivit unor statistici obținute în exclusivitate de RFI. Legea a fost criticată la momentul adoptării ca o tetativă de a impune cenzura.

Datele oferite de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție arată că în perioada 2015 - 2017 din 151 de cauze de soluționat potrivit Ordonanței de Urgență 31/2002 numai șase inculpați au fost trimiși în judecată, toți în 2015, niciunul în anii 2016 și 2017.

OUG 31/2002 a fost modificată în vara anului 2015 la propunerea unui grup de deputați PNL în frunte cu Crin Antonescu, iar Legea 217/2015 a incriminat în mod explicit propaganda legionară și negarea Holocaustului din România. 

În pofida criticilor de atunci că legea ar "băga pumnul în gură" acelora care ar avea păreri diferite decât cea recunsocută oficial cu privire la Mișcarea Legionară și în chestiunea Holocaustului din România, rezultatul urmăririlor penale în această direcție a fost practic nul. 

"Situația 2015-2017 este aceeași cu situația 2005-2015. Nimic nou sub soare. Dovada stă și in faptul ca Institutul are depuse două plângeri penale (pentru salut nazist și pentru negarea Holocaustului) din 2014. Și astăzi aceste două dosare, ce reclamă fapte parcă desprinse din litera și spiritul legii, sunt nefinalizate"  a declarat la RFI directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, Alexandru Florian.

"Ce să mai spun despre existența unor statui ce memorializează criminali de război și se află bine merci pe spațiul public... Și toate acestea în condițiile în care Institutul în parteneriat cu MAE a organizat două sesiuni cu polițisti și două cu procurori." mai spune el.

Ascultă aici interviul integral: