Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Guvernul susține introducerea vectorului european în Constituție

poza_guvern_integrare.jpg

Image source: 
Guvernul Republicii Moldova

Executivul condus de Pavel Filip a avizat pozitiv, miercuri, proiectul de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei integrarea europeană ca orientare strategică a R.Moldova. Democrații, cei care au pledat pentru modificarea Legii fundamentale, dau asigurări că vor găsi voturile necesare și în Parlament. Șeful statului, Igor Dodon a anunțat însă că va iniția un referendum consultativ privind vectorul geopolitic extern al țării, în cazul în care deputații moldoveni nu vor renunța.

Cabinetul de Miniștri a aprobat așadar inițiativa unui grup de deputați democrați privind completarea preambulului şi articolului 1 din Constituția Republicii Moldova ”prin reliefarea aspirațiilor de integrare europeană a țării și promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european”.

Potrivit deciziei Guvernului, vor fi prevederi care vor stabili expres calea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, a fost propusă completarea Legii fundamentale cu un articol nou, potrivit căruia, integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării.

Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament, prin lege organică.

Proiectul poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției.

În decembrie 2017, Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii Fundamentale prin introducerea sintagmei ”integrare europeană”. În opinia magistraților, aspirațiile Republicii Moldova de a stabili relații politice, economice, culturale și în alte domenii de interes comun cu țările europene și orientarea spre spațiul valoric democratic european au fost consfințite în actul de constituire a statului – Declarația de Independență.

Șeful statului, Igor Dodon spunea că vectorul politic extern al unei țări este decis de popor și nu de vreun partid politic în parte. În cazul în care deputații din majoritatea parlamentară vor insista să modifice Constituția așa cum își dorește Partidul Democrat, Dodon afirmă că va face uz de toate pârghiile posibile pentru a bloca aceste acțiuni.

Potrivit Partidului Democrat, condus de Vlad Plahotniuc „integrarea europeană este o prioritate strategică a R.Moldova, iar acest lucru trebuie consfinţit în Constituţia ţării”.

Iar Partidul Socialiștilor a calificat inițiativele PD drept batjocură față de Constituție, atentat la bazele statalității și suveranității țării”.

Și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu s-a arătat deranjat de inițiativa colegilor democrați privind introducerea sintagmei ”integrare europeană” ca orientare strategică a țării în Constituția R.Moldova. Președintele PL declara că ar trebui făcută mai întâi integrarea în NATO și abia apoi în UE.

Ascultă aici relatarea corespondentei RFI la Chișinău, Valeria Vițu