Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia denunță noua strategie nucleară americană, un semnal periculos pentru înarmare

07072017_mururoa_nuclear.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Rusia a denunţat "caracterul belicos" şi "antirus" al noii strategii nucleare americane, făcută publică la sfârșitul săptămânii trecute, şi a avertizat că va lua "măsurile necesare" pentru a-şi asigura securitatea faţă de Statele Unite ale Americii.

"De la prima lectură, caracterul belicos şi antirus al acestui document sare în ochi", a reacţionat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat de presă, declarându-se "profund decepţionat". "Evident, va trebui să luăm în calcul abordările Washingtonului şi să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea", se mai menţionează în comunicatul citat.

Statele Unite şi-au anunţat vinerea trecută intenţia de a se dota cu arme nucleare cu putere scăzută ca răspuns în principal la reînarmarea Rusiei. Acest anunţ i-a făcut pe experţi să se teamă de o relansare a proliferării nucleare şi de creşterea riscului unui conflict nuclear.

Moscova a denunţat "o încercare de a repune în discuţie dreptul (Rusiei) la legitimă apărare". "Sperăm că Washingtonul este conştient de nivelul de pericol ridicat pe care îl reprezintă aceste directive din punctul de vedere al planificării militare practice", se arată în comunicatul oficial al Kremlinului. Acesta mai spune că documentul american este "plin până la refuz cu tot soiul de clişee antiruseşti, începând cu acuzaţia abracadabrantă de 'comportament agresiv' şi de toate 'ingerinţele' cu putinţă şi terminând cu acuzaţiile la fel de nefondate de 'încălcări' a tot soiul de acorduri privind controlul armamentelor".

"Percepem toate acestea drept o tentativă injustă (a Washingtonului) de a arunca asupra altora propria responsabilitate pentru deteriorarea situaţiei în materie de securitate internaţională şi regională şi pentru dezechilibrarea mecanismelor de control a armamentului, care reprezintă rezultatul unei serii de acte iresponsabile întreprinse chiar de Statele Unite", a adăugat diplomaţia rusă.

Totuși, diplomația rusă lasă loc și de dialog pentru a apărea în ipostaza personajului pozitiv: Rusia "îşi respectă cu stricteţe obligaţiile în virtutea tuturor acordurilor internaţionale" şi este gata să coopereze cu Statele Unite în favoarea unei "relaţii stabile" şi a "menţinerii stabilităţii strategice", se subliniază în comunicatul MAE rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la finalul lui 2016 consolidarea capacităţilor nucleare ale Rusiei, precum şi modernizarea armamentului, ca răspuns la întărirea prezenţei militare a NATO la frontierele sale, percepută drept o ameninţare. Dată publicităţii în 2014, doctrina militară a Rusiei, ale cărei cheltuieli militare nu s-au modificat, dar sunt inferioare celor ale americanilor, nu face referire la posibilitatea unui "atac preventiv" cu folosirea ogivelor nucleare. Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi folosi arsenalul doar în caz de agresiune împotriva ei sau a aliaţilor săi sau în caz de "ameninţare la adresa existenţei înseşi a statului".

France Presse aminteşte că Rusia a acuzat în mai multe rânduri NATO şi SUA că sunt antrenate într-o cursă frenetică a înarmării şi că distrug "echilibrul militar" în vigoare în Europa după dezmembrarea URSS. De altfel, şeful comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat, Leonid Sluţki, a declarat că Rusia consideră că noua doctrină nucleară americană poate provoca o cursă a înarmării la nivel mondial, deoarece reprezintă o încălcare a principiilor descurajării strategice.

"Acum, şi alte ţări pot începe să introducă modificări în doctrinele lor. Noua doctrină nucleară a SUA este un produs al imperialiştilor americani", a acuzat Sluţki, citat de agenţia EFE.

Şeful comisiei de apărare din Duma de Stat, Vladimir Şamanov, a calificat la rândul său drept şantaj planurile americane de a dezvolta o nouă rachetă de croazieră. În opinia sa, doctrina este parte a politicii agresive a SUA de a fi singurele deţinătoare ale hegemoniei mondiale, lucru pe care Rusia şi China nu sunt dispuse să-l accepte.

În fine, vicepreşedintele comisiei pentru securitate şi apărare din Consiliul Federaţiei, Franţ Klinţevici, a apreciat că doctrina SUA deschide calea repetării bombardamentelor nucleare precum cele comise de SUA împotriva oraşelor nipone Hiroshima şi Nagasaki.