Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatul adoptă proiectul privind înființarea Liceului Romano-Catolic

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Proiectul legislativ pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş a fost adoptat miercuri de Senat. Actul normativ, inițiat de UDMR, va fi trimis spre promulgare președintelui. Practic, primul pas al noii școli va fi corect făcut, spune la RFI Zsolt Szathmáry, reprezentant al părinților de la Liceul Teoretic Romano-Catolic.

Au fost  71 voturi „pentru” in Senat, 20  „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor la finalul lunii decembrie, cu 18 voturi „pentru” şi o abţinere în comisia de învăţământ a Camerei, iar PMP şi PNL au părăsit sala.

Iniţiativa a fost susţinută inclusiv de deputaţii USR, care au explicat că, dincolo de „trocul politic”, se află dreptul copiilor la educaţie.

Zsolt Szathmáry, reprezentant al părinților de la Liceul Teoretic Romano-Catolic, saluta decizia de miercuri a Senatului.

Înființarea liceului reprezintă voința comunității, au existat nereguli administrative speculate politic...Fără să fiu jurist, eu așa știu că această variantă de adoptare a unei legi părin Parlament este perfetc legală. Și aici sunt căi de atac. Dar căile de atac, din câte am văzut eu în ultimul an, sunt motivate politic.

Eu sper să se ajungă la înțelepciunea de a se realiza că aici nu este vorba despre reglarea unor conturi pe plan politic sau pe plan etnic, ci pur și simplu este vorba despre dorința unei comunități, cea a romano-catolicilor din Târgu- Mureș și din împrejurimi, de a avea o școală. Eu, ca părinte, observ că acum au rămas doar niște treburi administrative care trebuie rezolvate.

După promulgarea legii, de includere a școlii în rețeaua școlară, va urma aceeași cale ca orice școală din Târgu-Mureș.

Unele greșeli administrative, care au existat în legătură cu fostul liceu, au fost eliminate.

Deci practic acum prin înființarea unui liceu complet nou, cu toate lucrurile curate. primul pas al noii școli va fi corect făcut.

Cred că aceasta este principala schimbare din toată povestea asta.

Au existat niște nereguli administrative, care ulterior au fost exploatate politic, apoi I s-au dat tot felul de conotații.

Vechea poveste este închisă, a fost cum a fost, am trăit ce am trăit…

Adevărul este că în ultimele decenii când vine vorba despre Târgu-Mureș întotdeauna se asociază cu un conflict interetnic.

În această speță este vorba despre orice altceva în afară de conflict interetnic.

Este pur și simplu o voință a comunității, o voință a părinților care vor să-și dea copiii la o școală cu profil confesional și punct.

În rest, sunt convins că absolut toate încercările de a exploata această temă din punct de vedere național vor veni din partea politicului” mai spune Zsolt Szathmáry, reprezentant al părinților de la Liceul Teoretic Romano-Catolic.

Înființarea liceului a devenit motiv de disputa între Ungaria și România, Budapesta condiționând accederea Bucureștiului la OCDE de rezolvarea juridice a instituției de învățământ.

 
Zsolt Szathmáry, reprezentant al părinților de la Liceul Teoretic Romano-Catolic, intervievat de Andreea Orosz