Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dialogul surzilor la Strasbourg sau dezbaterea despre statul de drept în România

p0021320009.jpg

Justitia in UE
Coruptia si justitia din România din nou dezbatute la Strasbourg
Image source: 
European Communities

Dezbaterea despre statul de drept în România, care a avut loc în plenara Parlamentului European la Strasbourg în 7 februarie, a abordat o temă la modă. Ea nu va fi urmată de o rezoluție și nu va avea deci niciun impact european. De altfel, din partea Comisiei Europene nu a intervenit vice președintele Frans Timmermans, responsabilul dosarului statului de drept, ci comisarul justiției, Vera Jourova. 

Vera Jourova a spus-o : „Ar fi o dezamăgire pentru numeroșii prieteni ai României și mai ales pentru români ca la sfârșitul acestui maraton, țara să facă cale întoarsă”.

Ea se referea la posibilitatea ca România să iasă de sub monitorizarea Comisiei Europene, adică din faimosul MCV, lucru care s-ar putea întâmpla curând doar dacă reformele continuă.

Ceea ce se vede însă este că aceste reforme nu doar că stau pe loc, dar că sunt în pericol să regreseze.

Îngrijorările au fost menționate în mod repetat de Comisia Europeană în ultima vreme, iar Parlamentul României – care ar fi primul responsabil – nu este și singurul. Vera Jourova a precizat că și Președintele României, care a fost primit la Bruxelles săptămâna trecută, are o parte de responsabilitate pentru ca lucrurile să fie îndreptate.

Aceste cuvinte ale Verei au supărat-o însă pe Norica Nicolai (ALDE) care a acuzat Comisia de a fi părtașă la o formă de persecuție a unora în România, cu toate că nu poate exista și nu există un amestec în cazurile individuale.

Dezbaterea din Parlamentul European, la care comisarul de resort Frans Timmermans nici măcar n-a dorit să asiste, a fost una politicianistă și cu tentă electorală pronunțată.

Deputații europeni care au luat cuvântul, fie ca ei sunt maltezi, sloveni, olandezi sau germani, au folosit toți această tribună pentru a atrage atenția propriul lor electorat.

Iar eurodeputații români au rămas fiecare fideli viziunilor partidelor lor, transformând - ca de fiecare dată - o dezbatere europeană în una națională, în care s-au acuzat reciproc de minciună și de manipulare.

În tot acest timp, România riscă să piardă fonduri europene dacă într-adevăr intenția Comisiei Europene în acest sens se concretizează.

Iar Imaginea României este mai departe cea a unei țări unde corupția ucide, după cum sintetiza situația eurodeputata ecologistă Eva Joly.

Ministrul justiției Tudorel Toader, care se afla la dezbatere, a încercat în van s-o întâlnească pe Vera Jourova la Strasbourg unde el nu a fost primit decât de socialiștii europeni.

Prezența sa la dezbatere a creat și ea o controversă, iar unii eurodeputați s-au întrebat de ce s-a deplasat el pentru acest eveniment și nu a venit Primul Ministru însuși.

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan