Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jocurile Olimpice din Coreea de Sud debutează cu Jocurile Politice în fundal

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea loc vineri, de la ora locală 20.00, 13, ora României. Peste 2.900 de sportivi din 92 de ţări vor concura la şapte sporturi şi 15 discipline, luptându-se pentru 102 medalii de aur, până pe 25 februarie. Delegațiile de sportivi au sosit însă deja la Pyeongchang și au început și primele competiții. Cum era de așteptat, în centrul atenției se află delegația nord-coreeană care a putut participa după ce un acord politic a fost negociat între Seul și Phenian.

Delegația nord-coreeană a fost primită cu căldură în Coreea de Sud, unde participarea Nordului este considerată un adevărat ”dezgheţ” în relaţiile dintre cel două ţări. De altfel, reprezentanţii ambelor Corei vor mărşălui sub acelaşi steag la ceremonia de deschidere, un gest simbolic important. Delegația nord coreeană e condusă de influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Yo-jong, cea mai mică dintre fiicele defunctului lider Kim Jong-il și membră a Biroului Politic. Aceasta se va întâlni din această poziție și cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, sâmbătă, potrivit preşedinţiei sud-coreeane. Totuși, dechiderea Phenianului față de Seul nu echivalează cu o capitulare când vine vorba de ambițiile nucleare ale Coreei de Nord. De altfel, Phenianul spune răspicat că nu intenţionează să accepte întâlniri cu oficialii americani pe marginea Jocurilor Olimpice de Iarnă. ”O spunem clar prin prezenta. Nu avem nici cea mai mică intenţie să întâlnim responsabili americani în timpul vizitei noastre în Sud”, a declarat Cho Yong-sam, un oficial de rang înalt de la Ministerul nord-coreean de Externe. ”Nu am cerşit niciodată un dialog cu Statele Unite şi nu o vom face vreodată”, a subliniat acesta. Vicepreşedintele american Mike Pence, care va conduce delegația americaă la ceremonia de deschidere, a avertizat că Phenianul ar trebui să accepte compromisuri pentru că actuala criză se află încă ”în terenul diplomaţiei”. De partea sa, secretarul american al Apărării Jim Mattis, a amintit Phenianului că există deja trei serii de sancţiuni adoptate recent în unanimitate în Consiliul de Securitate al ONU contra programului nuclear şi balistic nord coreean, sancțiuni cărora în curând Washingtonul s-ar pregăti să le adauge ”cele mai dure” sancţiuni economice de până acum. ”Statele Unite vor dezvălui în curând sancţiunile economice cele mai dure şi mai ofensive impuse vreodată Coreei de Nord”, a subliniat și Mike Pence, alături de premierul Shinzo Abe. ”Lumea să ştie bine acest lucru: noi vom continua să ne intensificăm campania de presiune maximă atât timp cât Coreea de Nord nu va face paşi concreţi în direcţia unei dezarmări nucleare complete, verificabile şi ireversibile”, a adăugat adjunctul lui Donald Trump.

Sancțiunile lovesc și în sportivii care participă la Jocurile de Iarnă

Revenind la Jocurile Olimpice, să spunem că sancțiunile impuse Phenianului au avut și aici un ecou : sportivii nord-coreeni şi iranieni care concurează la Jocurile Olimpice de iarnă nu vor primi telefoane smartphone distribuite gratuit de Samsung, din cauza sancţiunilor ONU, după cum au anunţat organizatorii. Firma sud-coreeană Samsung Electronics, sponsor al Jocurilor de la Pyeongchang, a donat 4.000 de exemplare din "ediţia olimpică" a aparatului Galaxy Note 8, pentru a fi distribuite sportivilor şi responsabililor CIO. Însă sportivii nord-coreeni şi iranieni nu vor avea dreptul la acest cadou. Să mai spunem că și sportivii ruși au fost ”sancționați” prin interzicerea participării la Jocurile Olimpice. 60 de sportivi ruşi, între care se află şi biatlonistul Aleksandr Loghinov, deja suspendat în urma unui control pozitiv la EPO, au făcut apel în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv  pentru a contesta decizia Comitetului Internaţional Olimpic de a nu-i invita la Jocurile de iarnă. În acest moment, 168 de sportivi ruşi consideraţi "curaţi" urmează să ia parte la competiţiile de la PyeongChang, conform datelor oficiale furnizate de CIO, însă aceştia vor concura sub drapel neutru, ca urmare a suspendării Rusiei pentru dopaj instituţionalizat şi manipularea sistemului de teste antidoping.