Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Invitație istorică: președintele sud-corean, așteptat în Nord „cât mai curând posibil”

kim_principal.jpg

Sursa imaginii: 
www.rfi.fr

Noi semne privind o posibilă detensionare relațiilor încordate dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. După ce delegațiile sportive ale celor două state au defilat sub drapel comun vineri la deschiderea JO de iarnă din Coreea de Sud, sora dictatorului din Nord, Kim Yo-jong, l-a invitat pe preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, la Phenian „cât mai curând posibil”.

Dacă vizita se va materializa, ar reprezenta primul summit dintre cele două ţări în peste zece ani, remarcă The Guardian. Invitaţia istorică a avut loc în cadrul unui prânz la palatul prezidenţial din Seul.

Kim Yo-jong este primul membru al dinastiei de la Phenian care ajunge în Coreea de Sud de la sfârşitul războiului inter-coreean din 1953 şi a fost însoţită în cadrul vizitei de Kimg Yong-nam, şeful de stat formal al Coreei de Nord.

Cele două părţi au discutat despre relaţiile inter-coreene, conform agenţiei de presă Yonhap, iar Moon a răspuns la invitaţie spunând: „Haideţi să facem posibilă această vizită prin asigurarea condiţiilor necesare în viitor".

„Trebuie să vă fi fost greu din cauza vremii reci”, a spus Moon când a întâlnit-o pe Kim Yo-jong, făcând referire la temperaturile scăzute din timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri.

„A fost în regulă, domnule preşedinte, pentru că aţi avut amabilitatea să fiţi interesat”, a răspuns Kim Yo-jong.

Moon declarase anterior că este dispus să călătorească la Phenian, dar SUA se va împotrivi cel mai probabil unei astfel de vizite pentru că Washingtonul îşi continuă strategia de „presiune maximă”. Moon a subliniat, de asemenea, necesitatea ca şi SUA să intre în discuţii.

„O reluare a dialogului dintre Statele Unite şi Coreea de Nord este necesară pentru dezvoltarea relaţiei dintre Sud şi Nord”, a spus Moon, conform unui purtător de cuvânt.

Întâlnirea de sâmbătă dintre cele două ţări vecine, care practic încă sunt în conflict, este primul astfel de eveniment din 2007 atunci când prim-ministrul nord-coreean a vizitat palatul prezidenţial de la Seoul.