Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce fel de Brexit vrea guvernul britanic? Plutește incertitudinea

Cabinetul britanic

În săptămâna ce urmează se așteaptă clarificări din partea guvernului britanic cu privire la relația cu Uniunea Europeană după ieșirea din UE în martie 2019. Cabinetul condus de prim ministrul Theresa May este divizat în această chestiune între pro-europeni și eurosceptici.

Premierul May va ține un discurs la sfârșitul săptămânii la Munchen în care se așteaptă să anunțe că Marea Britanie dorește să rămână parte a Europol, agenția de poliție a UE, și să păstreze mandatul european de arestare.

Euroscepticii din Partidul Conservator al cărui lider este premierul May se opun unei astfel de variante, argumentând că acest mandat permite extrădarea cetățenilor britanici în statele UE pe motive neîntemeiate și are ca instanță finală de apel Curtea Europeană de Justiție.

În afară de aceasta, în noiembrie anul trecut, negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a declarat că Marea Britanie nu poate rămâne în Europol după 29 martie 2019, data probabilă a încetării statutului de membru al Uniunii.

Și alți miniștri importanți vor ține discursuri săptămâna aceasta cu privire la ce fel de Brexit dorește cabinetul May.

Ministrul de externe Boris Johnson, liderul aripii eurosceptice din partid, va încerca să-i reasigure pe cei care au votat pentru rămânerea în UE în referendumul din 23 iunie 2016 că nu au de ce se teme de Brexit.

Alți eurosceptici de frunte precum ministrul pentru ieșirea din UE, David Davis, și cel al comerțului internațional, Liam Fox, vor schița câteva repere ale politicii economice post-Brexit, în timp ce vice-premierul David Lidington, un pro-european, va explica ce va însemna Brexit pentru provinciile mai mici ale Regatului Unit - Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.  

Cabinet divizat

Cabinetul este extrem de divizat cu privire la Brexit și acest lucru a transpărut după o recentă reuniune la Chequers, reședința de la țară a premierului May.

David Davis și Michel BarnierDavid Davis (stânga) și Michel Barnier au fost adeseori pe poziții contrare la negocierile UK - UE (foto: EFE)

Duminicalul Sunday Times relatează din surse anonime că, de pildă, în privința politicii imigrației, în dezbatere se află trei variante, care merg de la cea dură care cere tratarea cetățenilor UE la fel ca cei din restul lumii, până cea soft care reprezintă un status quo cu situația actuală, care presupune libertatea de mișcarea a persoanelor.

Guvernul britanic a propus o perioadă de tranziție de pe 29 martie 2019 până pe 31 decembrie 2020 în care regulile actuale ale UE ar continua să funcționeze, dar Michel Barnier, care a fost săptămâna trecută la Londra pentru negocieri cu omologul său David Davis, a spus că nu e clar care sunt propunerile britanice. 

Sunday Times citează o sursă care spunea că la reuniunea cabinetului premierul May nu a exprimat nicio opinie cu privire la tipul de Brexit pe care-l dorește, "hard" sau "soft".

Poziția premierului May era oricum șubredă în Partidul Conservator și atât din rândurile euroscepticilor cât și ale pro-europenilor nemulțumirea este în creștere față de indecizia ei, care la un moment ar putea să o coste chiar funcția de lider și, prin implicație, de premier.

"Toată lumea așteaptă ca ea să facă dracului o decizie, oricare ar fi ea", spunea un Conservator de frunte, citat de Sunday Times. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ