Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Fără penali în funcţii publice”, campanie pentru modificarea Constituţiei

Fara penali functii publice campanie modificare Constitutie.jpg

Senatoarea USR Florina Presadă: Nu mai vrem persoane condamnate în funcţii alese (Sursa foto: Facebook/Florina Presadă)
Senatoarea USR Florina Presadă: Nu mai vrem persoane condamnate în funcţii alese (Sursa foto: Facebook/Florina Presadă)

“Fără penali în funcţii publice” - aşa se numeşte o campanie lansată luni de Uniunea Salvaţi România pentru modificarea Constituţiei, în aşa fel încât persoanele condamnate la închisoare să nu poată candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale, până la reabilitarea completă în faţa legii.

USR trebuie să strângă 500 de mii de semnături de la cetăţeni cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele ţării, pentru ca iniţiativa cetăţenească să devină lege.

Din comitetul de iniţiativă fac parte între alţii filozoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu şi pianistul Dan Grigore.

Senatoarea USR Florina Presadă explică la RFI ce vizează proiectul: “Prin această iniţiativă cetăţenească ne dorim modificarea Constituţiei, astfel încât să nu mai vedem în funcţiile publice alese persoane care au suferit o condamnare definitivă la pedepse privative de libertate, pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, sigur, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării. Practic, nu mai vrem să ajungem în situaţia în care avem în funcţii alese persoane condamnate”.

 
Florina Presadă, despre iniţiativa "Fără penali în funcţii publice"