Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Organizația umanitară Oxfam zguduită de un enorm scandal sexual

hauwermeiren.jpg

Rudolf van Hauwermeiren
Rudolf van Hauwermeiren a fost director al operațiunilor Oxfam din Haiti
Sursa imaginii: 
VRT News

Directoarea adjunctă a organizației umanitare britanice Oxfam, Penny Lawrence, a demisionat ca urmare a gravelor acuzații de mușamalizare a unui grav scandal sexual ce data din vremea cutremurului din Haiti din 2010. Un funcționar al organizației a folosit atunci prostituate unele minore.

Penny Lawrence a declarat că se simte rușinată de acest scandal și asumă întreaga responsabilitate, deși Oxfam respinge acuzația de mușamalizare.

Reprezentanți ai organizației, care are operațiuni umanitare în 60 de țări, s-au întâlnit cu ministrul dezvoltării internaționale, Penny Mordaunt, pentru a preveni reducerea subvențiilor bugetare către Oxfam.

Cotidianul The Times a dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute că șeful operațiunilor Oxfam din Haiti, Roland van Hauwermeiren, era cunoscut în organizație datorită unor reclamații privind hărțuire sexuală.

Atât el, cât și un lucrător din Kenya au demisionat în 2011 ca urmare a unei investigații privind prostituție, accesare de pornografie pe internet și intimidare.

Oxfam primise avertismente cu privire la Van Hauwermeiren, un belgian actualmente în vârstă de 68 de ani, încă de pe vremea când lucra pentru organizație în Ciad privind comporamentul său imoral. 

Orgii "Caligula"

După cutremurul din Haiti din 2010 care a provocat moartea a peste 200000 de oameni, Oxfam s-a implicat activ în operațiunile umanitare. 

Cutremurul din Haiti a ucis peste 200000 de persoane în 2010

Lucrătorul kenyan care l-a urmat pe Hauwermeiren în Haiti a fost reclamat pentru folosirea de prostituate minore în orgii sexuale "Caligula" - după numele împăratului roman din primul secol al erei creștine, dar șeful său belgian nu a luat nicio măsură. 

Hauwermeiren însuși a recunoscut că a avut relații sexuale cu prostituate minore atât în Ciad cât și în Haiti, în ambele țări fiind șef de misiune Oxfam.

El a lucrat din 2012 până în 2004 pentru organizația umanitară franceză Acțiune împotriva Foamei care nu a fost informată de Oxfam de motivele demisiei lui Hauwermeiren.

Ministrul Mordaunt a calificat atitudinea Oxfam drept "o trădare a oamenilor" și acest scandal poate pune sub semnul întrebării subvenția anuală de 300 de milioane de lire pe care organizația o primește din partea statului.

În afară de aceasta, atingerea imaginii organizației poate afecta donațiile, care în anul fiscal 2016 - 2017 s-au ridicat la suma totală de 401 milioane lire, care permit desfășurarea de acțiuni umanitare pe toate continentele.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ