Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce plănuiește fostul lider georgian M.Saakasvili, deportat în Polonia de autoritățile de la Kiev

saakasvili.jpg

Ce plănuiește fostul lider georgian M.Saakasvil, deportat în Polonia de autoritățile de la Kiev
Ce plănuiește fostul lider georgian M.Saakasvil, deportat în Polonia de autoritățile de la Kiev

Mihai Saakasvili, fostul președinte al Georgiei și unul din liderii opoziției ucrainene, a declarat că va găsi o modalitate de a se întoarce în Ucraina, după ce a fost reținut la Kiev și deportat în Polonia. Fostul lider georgian susţine că în pofida situației sale, un protest, care va fi organizat la Kiev şi programat pentru 18 martie, nu va fi anulat. Mihail Saakaşvili cere sprijinul UE în disputa cu autorităţile din Ucraina. Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski transmite:

Nu este prima deportare a lui Saakashvili, acesta fiind deja un soi de rutină pentru politicianul georgiano-ucrainean. Saakashvili a fost deportat pentru prima data din Kyev in Polonia in 2013 din ordinul lui Ianukovici. Administratiei de atunci ii era frica de potentialul mobilizator al carismaticului fost presedinte al Georgiei. Daca e ceva la ce se pricepe Mikheil Saakashvili atunci aceasta este organizarea si precipitarea protestelor, cu alte cuvinte Saakashvili se pricepe la revolutii. In timpul EuroMaidanului, in decembrie 2013, Saakashvili reintra in Ucraina cu ajutorul unui grup de euro-parlamentari, multi din ei polonezi. La acel moment autoritatile de atunci au fost convinse ca e mai bine sa tolereze prezenta lui Saakashvili. 

Dupa revolutie, proaspatul presedinte ales Poroshenko ii acorda cetatenie lui Saakashvili si il numeste guvernator al regiunii Odesa. La acel moment Poroshenko, administratia prezidentiala, o parte din guvern si desigur multi oligarhi nu se asteptau ca Saakashvili sa devina una din cele mai vocale voci ale opozitiei in  urmatorii ani. Dupa un an si jumatate de guvernorat, Saakashvili revine in Kiev si pune bazele unui nou proiect politic, cu clare ambitii prezidentiale pentru primavara lui 2019. Anume aceasta realitate informeaza actiunile executivului de la Kiev in ce il priveste pe Saakasvili.

In iulie 2017 lui Saakashvili ii este retrasa cetatenia in timp ce se afla in stratinate, astfel fiindu-I refuzata inrarea pe teritoriul Ucrainei. In septembrie, Saakashvili forteaza intrarea in Ucraina de pe teritoriul Poloniei, iar de atunci pana pe 12 februarie 2018 politicianul ucrainean Saakashvili a figurat intr-o intreaga sarabanda de crize si scandaluri politico-juridice si cetatenesti legate de statul sau in Ucraina.

Ce inseamna deportarea lui Saakashvili in Polonia, pentru relatiile polono-ucrainene?

Este o tema in plus, nu neaparat o tema dorita la Varsovia in relatiile bilaterale si sigur nu este o tema care ar putea complica relatia intre Varsovia si Kiev. Saakashvili se bucura de multa simpatie in Polonia, insa e putin probabil ca cineva de la nivel foarte inalt in Polonia – presedinte, guvern sau legislativ - sa se implice politic in cauza si de partea lui Sakashvili in disputa acestuia cu Poroshenko.

Temele dificile intre cele doua capitale sunt legate de interpretarea si criminalizarea anumitor evenimente istorice sau teme identitare, nicidecum statutul politico-juridic si cetatenesc a lui Saakashvili. Tema “Saakashvili” ca atare are mai multe sanse de a fi politizata in Bruxelles si Washington, acolo unde Saakashvili se bucura de sustinere in unele cercuri republicane. In Varsovia putini isi propun sa politizeze deportarea lui Saakashvili pentru moment.

Ce urmeaza? Care ar putea fi deznodamantul acestei crize

Chiar daca de jure este apatrid - nu din proprie vointa, Saakashvili are libertate de miscare in UE si desigur in Polonia. In viitorul apropiat, asa cum a si declarat, Saakashvili se va afla pe teritoriul UE, undeva intre Olanda si in Polonia, in Olanda aflandu-se familia sa. 

Un lucru este cert – Saakashvili nu si-a spus ultimul cuvant in politica ucraineana. 2019 si chiar 2018 mai ales in a doua jumatate a anului current, este an electoral in Ucraina, iar pana atunci fostul presedinte al Georgiei isi poate construi cu rabdare urmatoarea miscare, incepand cu o noua fortare a frontierei polono-ucrainene – de ce nu? - si continuand cu formarea sau organizarea unor grupuri politice anti-Poroshenko in capitale europene. Trebuie sa avem in vedere ca Saakashvili are o retea vasta de simpatizanti printre politicieni europeni si americani. Cu siguranta vom auzi de Saakashvili cand si daca posibile noi miscari de strada se vor contura in Ucraina.

 
Corespondentul RFI in Polonia, Octavian Milewski