Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buget UE: Comisia le cere statelor membre să fie responsabile

dv_j77qw0aagdio.jpg-large.jpeg

Juncker buget UE
Jean-Claude Juncker, într-o rara aparitie în sala presa, vorbind despre bugetul UE post 2020
Sursa imaginii: 
European Communities

Jean-Claude Juncker a somat miercuri 14 februarie statele membre ale UE sa deschidă rapid dezbaterea despre bugetul comunitar post 2020. Aceasta va fi discuția cea mai dură din istoria UE. Comisia Europeană dorește un buget robust care să contribuie la “valoarea adăugată a UE”.

“Aceasta este Europa de astăzi: în jurul mesei sunt multe zâmbete si puțină convingere”, a spus Jean-Claude Juncker care deplângea aici lipsa de armonie europeană.

In calea stabilirii unui buget robust al UE post 2020 sunt multe obstacole, Brexit si lipsa de unitate europeană fiind cele mai importante.

De aceea, Comisia Europeană ar dori să se renunțe la dezbaterea care îi pune în evidență pe cei care plătesc cel mai mult si-i umbrește pe cei care beneficiază, cum sunt țările est europene.

De asemenea, Bruxelles vrea ca viitorul buget să se concentreze pe sporirea “valorii adăugate a UE”, adică asupra proiectelor pan europene de infrastructură, pe migrație si paza frontierelor si pe mai noua jucărie europeană, apărarea.

Târguiala bugetară care se va deschide în curând se va petrece în ape extreme de tulburi. Brexit si alegerile europene riscă să perturbe grav discuțiile. De aceea, Bruxelles dorește să se ajungă la un acord înaintea alegerilor europene din primăvara anului viitor.