Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Condamnări în dosarul retrocedărilor ilegale: Închisoare pentru un fost șef al ANI, o avocată și un fost deputat

horia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Fostul şef Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu şi avocata Ingrig Mocanu au fost condamnaţi, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, în primă instanță la câte patru ani de închisoare cu executare. Totodată, fostul deputat PNL Theodor Nicolescu a fost condamnat la nouă ani şi patru luni de închisoare.

Condamnările au fost pronunțate în dosarul retrocedărilor acordate de Autoritatea Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Decizia nu este definitivă. În afara celor trei condamnări, a primit cinci ani de închisoare şi fostul deputat Marko Attila-Gabor. Decizia luată miercuri de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru persoane care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Astfel, au fost trimişi în judecată foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoras, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu si Constantin Catalin Canangiu. De asemenea, au fost trimişi în judecată expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.

Procurorii spun în rechizitoriu că cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu de 84.588.304 de euro.

La ultimul termen al procesului, fostul şef al ANI Horia Georgescu a spus că este nevinovat.

"După aproape trei ani, s-a finalizat prima faza a procesului penal în care am fost acuzat de DNA pentru abuz în serviciu, deoarece am votat rapoarte de evaluare supraevaluate, care nu respectau Standardele Internaţionale de Evaluare, deşi acestea fuseseră întocmite de experţi autorizaţi. Prejudiciul comunicat mediatic şi constatat de specialişti ai DNA în anul 2015 a fost estimat la 80 milioane euro. Am fost arestat preventiv timp de patru luni în mod abuziv şi nejustificat. Niciunul din cei peste 40 de martori audiaţi nu a declarat că am încălcat vreo dispoziţie legală sau că am acţionat cu interes pentru a favoriza persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată. Experţii numiţi de instanţă spun că nu există prejudiciu, probele dovedesc că am respectat legea. Aştept că judecătorul să îmi facă dreptate”, a scris atunci Horia Georgescu pe Facebook.