Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu: Actul de justiţie este independent, nu justiţia ca atare

Iordache PSD razboi Kovesi.png

Politicul nu trebuie să se amestece în scandalul de la DNA, spune Florin Iordache (Sursa foto: pixabay)
Politicul nu trebuie să se amestece în scandalul de la DNA, spune Florin Iordache (Sursa foto: pixabay)

„Nu sunt cetăţenii creaţi pentru DNA, ci DNA-ul este creat pentru aceia dintre cetăţeni care săvârşesc infracţiuni ce se încadrează în raza sa de acţiune”, a declarat la RFI liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. El crede că la Congresul extraordinar din martie ar putea fi adoptată „o rezoluţie care să exprime în mod principial poziţia PSD faţă de derapajele care se produc între puterile statului”.

Întrebat dacă DNA-ul ar trebui transformat, Dumitru Buzatu a răspuns: „Nu cred că trebuie transformat în ceva, ci dimpotrivă, cred că trebuie stimulat să-şi exercite cu adevărat funcţia respectivă de combatere a fenomenului de corupţie. Să nu exagerăm, sunt fenomene sociale de asemenea foarte grave şi există o gamă de infracţiuni care aduc atingere, printre care şi acelea care afectează drepturile şi libertatea cetăţenilor, care sunt cele mai importante, că nu sunt cetăţenii creaţi pentru DNA, ci DNA-ul este creat pentru aceia dintre cetăţeni care săvârşesc infracţiuni care se încadrează în raza sa de acţiune. Cu aceste lucruri trebuie să fie conştientizată populaţia României şi în acest sens trebuie luate măsurile, în acelaşi timp exprimând susţinerea pentru combaterea acestui fenomen”.

Întrebat de ce minimalizează importanţa faptelor de corupţie, liderul PSD Vaslui a replicat: „Nu minimalizez, dar n-o exagerez, ca aceia care fac... am văzut că-i ucide corupţia, am văzut că le face nu ştiu mai ce, dar nu prea-i ucid narcoticele”.

 

Rezoluţie PSD privind derapajele puterilor statului?

 

Va fi discutat scandalul DNA la Congresul extraordinar al PSD din luna martie? „În momentul acesta sunt în partid dezbateri în legătură cu subiectele care vor fi abordate la Congresul extraordinar din martie. Eu cred că acolo o asemenea problematică nu poate să fie prezentă decât ca o expresie a apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, spune Dumitru Buzatu.

Adică sub forma unei declaraţii scrise, cum a fost rezoluţia privind statul paralel? „Sigur, o rezoluţie care să exprime în mod principial poziţia PSD faţă de anumite fenomene care se produc şi faţă de derapajele care se produc între puterile statului. Trebuie să ne înţelegem foarte bine aici: puterile statului sunt separate, dar nu sunt independente. Actul de justiţie este independent, nu justiţia ca atare. Justiţia este o putere a statului. Nu pot exista puteri independente. Ele se supun unui control reciproc permanent”, afirmă el.

Atenţionat că magistraţii l-ar putea contrazice, liderul PSD Vaslui a răspuns: „S-ar putea, dar n-am inventat eu această teorie, este înrădăcinată şi fundamentată în Drept. Trecând dincolo de zona în care orice afirmaţie poate fi contrazisă, dacă ne raportăm la contextul democratic actual, la regulile care guvernează mecanismul democratic, n-ar avea de ce”.