Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia de anchetă privind SPP, la un vot distanță. Liviu Avram: Tentativă de a face din Parlament o supraputere

Birourile permanente reunite ale celor două Camere au decis să convoace plenul comun marţea viitoare, pentru a se pronunţa prin vot asupra proiectului de hotărâre de înfiinţare a Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea activităţii directorului SPP. Este o comisie cerută în repetate rânduri de liderul PSD, Liviu Dragnea, care sugerează că directorul SPP și-ar fi putut depăși atribuțiile și s-ar fi implicat politic.

SPP este deja sub controlul comisiilor de Apărare, situație în care comisiile speciale nu-și au rostul, apreciază jurnalistul Liviu Avram. S-ar încerca transformarea parlamentului în supra-putere, spune, la RFI, Liviu Avram:  

Liviu Avram: Nu înțeleg rostul acestei comisii câtă vreme SPP este sub controlul comisiilor de apărare din cele două camere. La Senat, prin algoritm, comisia este condusă de un liberal. Dar, la Camera Deputaților este condusă de un PSD-ist, de domnul Tudorel Căpraru de la Arad. Nu înțeleg rostul pentru ca care se fac aceste comisii speciale pentru instituții care sunt deja sub control parlamentar, sub comisii permanente. În ambele situații, numărul de membri este corespunzător algoritmului politic. Probabil că au ceva în cap dacă insistă cu această comisie specială. Dar eu, în acest moment, nu pot să înțeleg ce.

Reporter: Cât de real și eficient este acest control deja existent din comisiile standard?

L.A: Acum știm că aceste comisii nu prea și-au făcut treaba nici la SRI, nici la SPP, nici la altele. Dar nu este vina instituțiilor, ci este vina comisiilor. Pe de altă parte, aceste comisii speciale înființate ad hoc nici nu au o foarte bună reputație. Comisia „Alegeri 2009” a scos un raport absolut penibil prin concluziile pe care le-a tras și unde se vedea clar că acolo a fost doar o chestiune de răfuială politică și atât. Așteptările mele sunt minime. Mă aștept să avem de-a face tot cu un fel de răfuială politică, cu atât mai mult cu cât acest așa zis control a fost declanșat de niște vorbe de doi peri lansate de Liviu Dragnea.

Rep: Liderul PSD a dat însă de înțeles în repetate rânduri că are nevoie de un loc în să își poată expune anumite puncte de vedere și în care să poată pune deschis niște lucruri, tranșant despre așa numitul stat paralel.

L.A: Bun. A fost invitat la comisia de apărare a Senatului. De ce nu s-a dus domnul Dragnea acolo? După aceea s-a spus să se reunească ambele comisii permanente de la ambele camere pentru marțea viitoare. De ce nu s-ar fi dus în fața comisiilor reunite? Acum se grăbește să înființeze această comisie tocmai ca să nu se prezinte la comisiile permanente.

Rep: SPP, ca instituție, își poate depăși până într-acolo atribuțiile și poate influența decizii politice, așa cum se spune în spațiul public dintr-o anumită parte?

L.A: Este un serviciu mai puțin important, cu mai puțin impact asupra simplului cetățean. Este destul de obscur. Doar politicienii sunt familiarizați cu activitatea acestui serviciu. Bănuiesc că așa cum e în orice instituție, mai ales într-una secretă, se pot întâmpla și tot felul de blestemății. Problema este ca aceste blestemății să fie cunoscute, anunțate, dovedite.

Rep: Poate fi un astfel de caz, cum este cazul SPP, o perdea de fum, o încercare de distragere a atenției?

L.A: Și când distragi atenția, o faci cu cap. Nu o faci prostește, plecând de la nu știu ce. Aflăm că domnul Pahonțu, șeful SPP, a fost coleg de liceu cu domnul Țuțuianu, un mare rival în partid al domnului Dragnea. Ar fi culmea ca SPP să fie atras în această afacere din cauza unor răfuieli, nu între partide politice parlamentare, ci din cauza unor răfuieli interne din sânul unui singur partid, miza reală fiind mult mai măruntă decât bănuiam noi. 

Rep: Nu eram obișnuiți în spațiul public cu astfel de comisii. Ele s-au înmulțit în ultimul an. Vedeți vreun risc, la un moment dat, ca cineva să le acorde mai multă putere, mai multe pârghii și aceste comisii să se transforme în instrumente periculoase?

L.A: Tentative sunt. În primul rând, cel puțin prima comisie din multele înființate în ultima perioadă, s-a făcut de rușine prin ceea ce a pus în concluzii. Riscul iminent, care deja s-a declanșat, este să se compromită ideea în sine de comisie parlamentară de anchetă. Doamna Florea, șefa comisiei „Alegeri 2009”, chiar a  produs un proiect de lege absolut sinistru, prin care orice cetățean să fie obligat să se prezinte la asemenea comisii parlamentare de anchetă.

Rep: Se vorbește despre reașezarea structurilor de forță în matcă. Este nevoie de o asemenea intervenție?

L.A: După părerea mea, nu. Tentativa este de a face din Parlament o supra putere care să le domine pe toate celelate. Câtă vreme asemenea demersuri nu respectă nu doar separația puterilor în stat, dar și principiile de checks and balances, nu avem a ne aștepta la lucruri foarte bune din aceste inițiative. Parlamentul este organul suprem reprezentativ al poporului român, dar nu înseamnă că poate să facă chiar orice cu celelalte puteri sau chiar cu noi, cu simplii cetățeni. Temerea mea este că în acest sens vor ei să legifereze și să dea Parlamentului putere mult prea mare față de ce prevede Constituția. 

AUDIO: