Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: 59 de ani de la victoria revoluției lui Fidel Castro în Cuba

În 16 februarie 1959, Fidel Castro devenea oficial conducătorul Cubei. De fapt, el preluase puterea cu o lună și jumătate mai devreme, în 1 ianuarie 1959, când dictatorul Fulgencio Batista fugise din țară. Aflați din Pagina de istorie evoluția lui Castro în Cuba, dar și cât a durat cel mai lung discurs al său.

Fidel Castro s-a născut în 1926, într-o familie bogată și conservatoare. El a fost educat în școli iezuite și a studiat Dreptul la Universitatea din Havana. Încă din timpul studenției, el a devenit interesat de politică.

În Cuba, Fidel Castro s-a înscris în Partidul Ortodox, din partea căruia a candidat în 1952, la alegerile parlamentare, însă dictatorul Fulgencio Batista a anulat alegerile. Fidel Castro a contestat în Justiție anularea alegerilor, iar după ce a pierdut procesul a încercat să declanșeze o insurecție. El a fost înfrânt și arestat în 1953, apoi condamnat la 15 ani de închisoare.

Totuși, a fost eliberat în 1955 și a plecat în exil în Statele Unite ale Americii și în Mexic, unde a fondat formațiunea politică Mișcarea 26 iulie, alături de fratele său, Raul Castro, și de argentinianul Ernesto Guevara. Cei trei, împreună cu colaboratorii săi, au revenit clandestin în Cuba în 1956 și au început să organizeze mai multe formațiuni de gherilă. Ele au început să fie sprijinite și de Partidul Popular Socialist. Treptat, trupele de gherilă conduse de Fidel Castro au început să câștige tot mai mulți susținători, iar în prima zi a anului 1959 au reușit să îl înfrângă pe Batista.

Inițial, Statele Unite ale Americii au recunoscut guvernul lui Fidel Castro, care, însă, a început să fie tot mai atras de URSS. În 1961, Fidel Castro și-a declarat mișcarea revoluționară drept socialistă. El a impus politici tipic comuniste, precum naționalizarea industriei și colectivizarea agriculturii. Cuba a fost supusă unui embargo economic dur din partea Statelor Unite ale Americii și a devenit tot mai dependentă de ajutorul economic oferit de URSS și de statele socialiste. La un moment dat, acest ajutor economic reprezenta 25 la sută din produsul intern brut al Cubei.

Fidel Castro a devenit liderul unui regim dictatorial, care a făcut să sufere milioane de oameni. Cuba s-a transformat într-o țară săracă, în care libertățile cetățenești au fost suprimate, zeci de mii de oameni au fost închiși, sute de mii de cubanezi au emigrat, iar insula luxuriantă a devenit o imensă închisoare în aer liber pentru multe decenii.

Fidel Castro s-a remarcat în schimb prin megalomanie. A trimis soldați cubanezi să lupte în revoluții comuniste sau socialiste și s-a făcut remarcat prin lungimea discursurilor sale. Cel mai lung a adunat 7 ore și 10 minute. Fidel Castro a rostit și cel mai lung discurs la tribuna ONU, de 4 ore și 29 de minute. În 2008, Fidel Castro a predat puterea fratelui său, Raul Castro, iar în 2016 a murit. Acum Cuba a rămas să experimenteze un regim în care comunismul este amestecat cu capitalismul.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 16 februarie 2018