Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care democrația în România a murit

carol_ii.jpg

Regele Carol al doilea, portret de Valentin Tănase
Image source: 
monarhiasalveazaromania.wordpress.com

În 20 februarie 1938, democrația parlamentară murea în România. Consiliul de Miniștri aproba textul unei noi Constituții, care instaura un regim autoritar, care oferea puteri sporite Regelui Carol al II-lea. Noua Constituție a fost promovată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, care era unul dintre criticii regimului democratic și promova un regim inspirat din cel fascist.

Contextul politic în care a fost pregătită noua Constituție era unul complicat. Noua lege fundamentală a statului a fost elaborată de profesorul Istrate Micescu, în conformitate cu dorințele Regelui Carol al II-lea. Guvernul care și-a asumat impunerea noii legi fundamentale era condus de patriarhul Miron Cristea care fusese chemat la putere în data de 10 februarie 1938.

Noua Constituție promova principiul corporatismului, împrumutat din fascismul italian. Legea fundamentală stabilea că Regele are puteri legislative, pentru că avea dreptul de a iniția legi, precum și de a sancționa și promulga legile votate de deputați și de senatori. Tot el avea dreptul de a dizolva Parlamentul și de a convoca noi alegeri.

Însă regele avea și puteri executive, pe care le exercita prin Guvernul său. Miniștrii erau responsabili în fața Regelui, nu a Parlamentului. Membrii Adunării Deputaților erau aleși prin scrutin uninominal, în baza votului universal și obligatoriu. Senatorii erau de trei feluri: numiți de Rege, de drept și aleși. Regele era Capul Statului, Capul Oștirii și numea judecătorii.

Constituția garanta libertatea individuală și dreptul de proprietate, precum și libertatea de conștiință. Din aceste motive, mulți istorici și juriști consideră că regimul Regelui Carol al II-lea a fost unul autoritar, dar nu o dictatură, în adevăratul sens al cuvântului.

Documentele istorice arată că Regele Carol al II-lea considera această nouă Constituție drept o barieră în calea ascensiunii formațiunii de extrema-dreaptă Garda de Fier, aliata nazismului german, însă evenimentele ulterioare arată că Regele Carol al II-lea a eșuat în tentativa sa de a-i împiedica pe legionari să vină la putere.

Constituția lui Carol al II-lea a fost votată masiv într-un plebiscit organizat în 24 februarie 1938 și a intrat oficial în vigoare trei zile mai târziu, dar a fost abrogată în anul 1940, când Carol al II-lea a părăsit România și a cedat puterea dictatorului Ion Antonescu.

Din anul 1944, Regele Mihai I a repus în vigoare Constituția din 1923, pentru că el considera că este nelegitimă legea fundamentală promovată de tatăl său. Însă încercarea Regelui Mihai I de a restaura un regim democratic în România a eșuat sub presiune sovietică, în 1947, când Regele României a fost șantajat să semneze un act de abdicare impus de comuniști.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 20 februarie 2018