Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul polonez, vizită în Germania în încercarea de a evita activarea Articolului 7

mateus.jpg

 Premierul polonez, vizită în Germania în încercarea de a evita activarea Articolului 7
Premierul polonez, vizită în Germania în încercarea de a evita activarea Articolului 7

În ultimii doi ani, relațiile politice între Polonia și Germania s-au erodat constant. Atât la nivelul Bundestagului cât și al Cancelariei germane, dar și în presa germană, Polonia a fost tot mai mult asociată cu discursul conservator-naționalist și non-liberal (illiberal) în Uniunea Europeană, în tandem cu Ungaria. Corespondentul RFI la Varșovia, Octavian Milewski ne-a spus ce aduce nou vizita lui Morawiecki în Germania.

Dupa aproape doua luni de la investire, prim-ministrul polonez a facut poate cea mai importanta vizita externa la Berlin, iar mai apoi la Munchen unde a avut loc conferinta anuala de Securitate. La Varsovia multi si-ar fi dorit ca Berlinul sa stea in capul listei turneului extern al noului prim-ministru, insa negocierile pentru formarea noii majoritati in Germania au dus la amanarea vizitei.

Numirea lui Matuesz Morawiecki la sefia guvernului polonez are drept scop schimbarea perceptiei despre Polonia care este vazuta ca un stat membru euro-sceptic, insa fara a produce vreo modificare normativa si politica de curs atat pe plan intern, cat si extern. De altfel la Berlin se stie bine ca Morawiecki si Partidul Lege si Justitie isi doresc evitarea votului in Consiliului UE asupra Articolului 7, iar pentru aceasta Morawiecki se afla de mai mult de o luna in negocieri intensive cu Bruxelles-ul si alte capitale europene. Practic la Varsovia, printre membrii partidului de guvernare, se considera ca Morawiecki poate produce evitarea votului asupra Articolului 7 din Tratatul UE. 

Cum a fost primit prim-ministrul Morawiecki la Berlin

Au trecut deja doua luni de la investirea lui Morawiecki ca prim-ministru si cinci luni de la alegerile parlamentare in Germania. Varsovia nu mai poate amana relansarea dialogului cu UE si nici cu principalele capitale Europene. In acest context Berlinul este cu siguranta in capul listei, acolo unde fata de guvernul precedent in capul listei de probleme sta Articolul 7.

Cu siguranta exista diferente calitative, insa putini s-au lasat convinsi de calitatile intelectuale ale noului prim-ministru polonez mai ales dupa unele raspunsuri pe care le-a dat la conferinta de la Munchen. Insa pana la Munchen, misiunea principala a lui Morawiecki a fost de a relansa relatiile politice cu Berlinul, si poate in perspectiva cu Parisul dupa un dorit model de relansare cu Germania. Accentul a cazut pe relatiile politice intre cele doua state, mai ales pe fondul unui schimb comercial fara precedent dupa intensitate intre Germania si Polonia. Reamintesc, schimbul commercial ajunge la aproximativ 100 miliarde de Euro, fiind practic de doua ori mai mare decat intre Germania si Rusia de exemplu. In sanul partidului de guvernare se considera ca schimbul commercial bilateral imens - ar spune unii - ar oferi o anumita marja de confort in abordarea temelor problematice intre tari.

Ce rol are dezbaterea politica asupra Holocaustului in contextul vizitei la Berlin si Munchen

Vizita lui Morawiecki a fost prefatata in ultima saptamana de declaratia lui Sigmar Gabriel despre Holocaust, un capitol identitar foarte important pentru Polonia. Ministrul german a declarat in speta ca Polonia nu poarta nicio vina pentru Holocaust si ca referirea la citez “lagarele de exterminare din Polonia” sunt gresite si false, Germania nazista purtand intreaga vina. De altfel, relatiei cu Polonia ii este dedicat un intreg capitol din textul acordului de guvernare intre crestin-democrati si socialistii germani. Pe acelasi ton, si cancelarul Merkel a facut o inregistrare in care incearca sa explice izvoarele germane-naziste ale Holocaustului si vina istorica care apartine in exclusivitate Germaniei naziste.

Insa premierul Morawicki a reaprins criza pe aceasta tema identitar-politica de unde se astepta poate mai putin. In timpul sesiunii de intrebari si raspunsuri la Conferinta de la Munchen, la comentariul unui journalist American despre rolul unor polonezi in exterminarea evreilor, Morawiecki a facut declaratii hazardate despre “colaboratorii evrei cu nazistii” ceea ce a atras imediat re-escaladarea crizei politice cu Izraelul asupra legilor despre memoria Holocaustului pe teritoriul Poloniei si sintagma gresita a “lagarelor de exterminare poloneze”. Criza este in toi, re-aprinsa si probabil intensitate acestei teme identitare va persista pentru mult timp, de altfel nu numai cu Izraelul, dar si cu Ucraina unde Polonia promoveaza un discurs normativ similar.

  Ce alte teme au stat pe agenda deplasarii premierului polonez in Germania

Morawiacki a vorbit in special despre o noua si dorita agenda pentru dezvoltare. Polonia propune un model de dezvoltare oarecum diferit de cel European prin faptul ca Poloniei I s-a refuzat dezvoltarea in secolul 20 si de aceea si discursul politico-economic si social-cultural al Poloniei trebuie sa fie diferit. Cu alte cuvinte, Morawiecki a incercat sa legitimizeze politicile populiste si discursul nationalist prin faptul ca Polonia a fost artificial lasata in afara familiei europene in secolul precedent. Respectiv, discrusul identitar pe alocuri revendicativ s-ar legitima si prin nevoia de a restabili un echilibru de dezvoltare pe care Polonia l-ar fi atins daca nu ar fi existat tradarile secolului 20.

De altfel, tema majora pe care Morawiecki a refuzat sa o mentioneze a fost reparatiile istorice pe care le-a cerut Kaczynski si liderii Partidului Lege si Justitie in vara lui 2017. Atunci, unii lideri polonezi estimau valoarea asa-numitor “reparatii germane” (de razboi) la aproximativ 800 mlrd de euro. Ei bine, Morawiecki nu a spus nici un cuvant despre aceaste tema, stiindu-se ca in Polonia multi isi doresc mentinerea ei pe agenda bilaterala.

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski