Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: 170 de ani de la publicarea Manifestului Partidului Comunist

marx_engels_bun.jpg

Parcul ”Marx - Engels - Forum” din Berlin. Statuia care îi înfățișează pe cei doi a fost construită în 1986. După 1989 berlinezii au decis să nu o înlăture, iar astăzi ea reprezintă o atracție turistică...
Sursa imaginii: 
Håkan Henriksson (Narking) / wikipedia.org

În data de 21 februarie 1848, la Londra, doi refugiați germani publicau o broșură care avea să reprezinte baza ideologică a unuia dintre cele mai criminale regimuri politice din istoria umanității. Broșura se numea Manifestul Partidului Comunist, era o anexă a programului Ligii Comuniștilor și era semnată de doi filosofi ale căror nume au devenit sinonime cu ororile pe care le-au inspirat: Karl Marx și Friedrich Engels.

În anul 1848, Europa era zguduită de un val revoluționar, care a plecat din Franța și care a cuprins rapid continentul, inclusiv Țările Române. Revoluționarii de la 1848 erau, în general, liberali, care cereau transformarea monarhiilor absolutiste în monarhii constituționale sau în republici, instaurarea unor regimuri democratice parlamentare și egalitatea tuturor în fața legii.

Pe lângă revoluționarii liberali, au apărut și radicali socialiști, iar dintre aceștia s-au remarcat două figuri care aveau să devină părinții fondatori ai comunismului. Karl Marx și Friedrich Engles au publicat în 21 februarie 1848 programul Ligii Comuniștilor, iar anexa acestuia era o broșură intitulată Manifestul Partidului Comunist.

În esență, acesta conținea semințele celui mai criminal regim politic din istoria omenirii. Manifestul Partidului Comunist cerea exproprierea proprietății funciare. Această idee a generat colectivizarea, cu toate crimele și abuzurile îndreptate împotriva țăranilor care refuzau să își cedeze pământul în favoarea statului. Cei doi comuniști de origine germană mai cereau introducerea unui impozit progresiv, după principiul conform căruia bogații trebuie să plătească mai mult. Acest principiu a dus la sistemul imposibil de cote impuse celor mai înstăriți fermieri, cu scopul de a distruge capacitatea lor de a se dezvolta economic. Comuniștii mai cereau naționalizarea băncilor, desființarea dreptului la moștenire și introducerea muncii obligatorii.

Marxiștii au pretins că au pus în centrul ideologiei lor omul și că, de fapt, marxismul ar fi un sistem cu înalte valori morale. În realitate, însă, acolo unde a fost pus în practică, comunismul nu a generat decât sărăcie, înapoiere și crime.

Prima țară comunistă a fost Rusia, după Primul Război Mondial. Rușii au impus comunismul și în țările Europei pe care le-au invadat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial și au sprijinit instaurarea regimului bolșevic în țări asiatice precum China, Mongolia, Vietnam sau Coreea de Nord, ori în Cuba din America Latină. Europa a scăpat de comunism ca urmare a revoluțiilor din 1989, însă această ideologie încă mai este aplicată în țări precum Coreea de Nord.

Pentru că, după căderea comunismului în Europa nu a existat un proces asemănător celui în care, la Nürnberg, a fost condamnat național-socialismul, există în continuare membri ai elitelor intelectuale din Europa care se declară în continuare marxiști. Și aceasta deși fundamentele marxismului au fost și vor rămâne ura de clasă și dictatura proletariatului.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 21 februarie 2018