Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Korodi: România are o problemă majoră cu politicile de vecinătate

Acces institutii stat certificat verde primarie Miercurea Ciuc.jpg

Attila Korodi a reorganizat activitatea Primăriei din Miercurea Ciuc (Foto: arhivă RFI)
Attila Korodi a reorganizat activitatea Primăriei din Miercurea Ciuc (Foto: arhivă RFI)

România nu are în prezent politici de vecinătate bune cu nici o ţară, nici măcar cu Republica Moldova, declară la RFI liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi.

În opinia deputatului UDMR, „România are o problemă majoră cu politicile de vecinătate. România la ora actuală nu are politici de vecinătate bune nici măcar cu o singură ţară, chiar şi cu Republica Moldova această politică este destul de confuză. De aceea, eu cred că România ar trebui să aibă o abordare mult mai consistentă şi să găsească punctele care ne leagă, nu punctele care ne despart”.

Întrebat ce puncte leagă România de Ungaria, Attila Korodi a răspuns: „Poziţionarea geografică, cultura, comunităţile naţionale, interesul geo-politic, tot ce înseamnă abordări tehnice la nivelul UE, pentru că sunt foarte multe problematici unde avem aceeaşi situaţie, realitate, în ţările noastre. Astea sunt punctele care ne leagă. Pot să fie şi punctele care ne despart, dar într-o politică de vecinătate întăreşti ceea ce ne leagă, iar cele care ne despart le abordezi cu pragmatism şi cu înţelegerea că vecinul gândeşte altfel, pentru că o bună vecinătate întăreşte toate ţările care sunt implicate în aceste politici. Uitaţi-vă la Franţa şi Germania, ele totdeauna se bazează pe ce leagă cele două ţări, nu pe ce le desparte. De aceea, politica de vecinătate a noastră ar trebui să fie mult mai solidă şi mult mai bine conturată. De foarte multe ori, vedem confuzii din partea celor care fac politică externă, o parte susţine politici de vecinătate solidă, cealaltă parte vede politica de vecinătate ca un obstacol”.