Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bugetul PMB, la vot: Bani pentru spitale, infrastructură rutieră și statui

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunță construirea unui spital Metropolitan în zona de nord a orașului, un proiect pentru care a inițiat chiar o petiție, ce a strâns între timp mii de semnături. La dezbaterea bugetului pe 2018, Gabriela Firea a precizat că unitatea medicală ar urma să aibă și secții noi, deficitare în București. 

De altfel, Capitala ar urma să beneficieze de mai multe spitale, inclusive de o unitate pediatrică modernizată: 

"Vom construi Spitalul Metropolitan, care va primi cetăţeni inclusiv din Ilfov. În stânga şi în dreapta mea sunt cele 50.000 de semnături ale bucureştenilor care consideră că este nevoie de un spital metropolitan, care să cuprindă secţiile foarte aglomerate din actualele spitale, dar şi să se înfiinţeze secţii noi care sunt acum deficitare, de mari arşi sau ATI. Subliniez, pentru că am văzut că sunt neînţelegeri: dacă vom construi Spitalul Metropolitan, nu înseamnă că pe celelalte le lăsăm de izbelişte. Toate intră în procese de consolidare, renovare, extindere, dotare cu aparatură de înaltă eficienţă. Sunt 111 milioane de euro alocaţi pentru sănătate

Ar urma , potrivit Gabrielei Firea, să fie construită o nouă maternitate, la inițiativa Fundației Colectiv. Primăria va pune la dispoziție terenul. Din cei peste un milliard de euro ar urma, potrivit proiectului de buget, să se facă alocări pentru infrastructura rutieră, pentru capitalizarea Regiei Autonome de Transport, dar se vor aloca bani și pentru monumente sau pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Alex Olaru cu o sinteză:

Regia Autonomă de Transport București, RATB, urmează a fi transformată în societate pe acțiuni, cu un capital sociale de peste 120 de milioane de lei. Vor fi alocați bani – 26 de milioane de euro – pentru semaforizarea a 20 de intersecții noi și pentru cele deja integrate în Sistemul de Management al Tarficului. Finanțate vor fi și proiectele ce vizează accesibilizarea instituțiilor  publice pentru persoanele cu handicap, mai ales prin montarea de rampe.

Pentru Catedrala Mântuirii Neamului vor fi alocați trei milioane de euro:  "Trebuie să avem respect faţă de aceste valori spirituale, de identitate naţională” - și-a justificat primarul general decizia. În total, pentru biserici sunt allocate peste 45 de milioane de euro. 

Vor fi cheltuite, printre altele,  peste 10 milioane de euro pentru statui și monumente noi, altele decât cele începute anul trecut. 

Proiectul de buget a fost criticat de opoziție, în principal pentru că ar fi nerealist:

"Dacă în 2017 bugetul Capitalei a fost fără direcție, în 2018 bugetul Capitalei este fantezie, care promite totul, fără să rezolve nimic.", acuză preşedintele PNL Bucureşti.

"În primul rând, veniturile sunt umflate din pix, cifrele nu au justificare, sunt făcute doar să sune bine: o creștere de la 3,9 miliarde lei în 2017 la 5,7 miliarde venituri și 6,267 miliarde lei cheltuieli, în 2018, este complet nerealistă” , susține Cristian Buşoi, într-un comunicat.