Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R. Vancu: Președintele trebuie să reziste

radu_vancu_2.jpg

Poetul Radu Vancu
Sursa imaginii: 
Facebook / Radu Vancu

Conferențiarul Radu Vancu, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și membru al comunității #vavedemdinSibiu, spune că președintele Iohannis trebuie să reziste presiunilor care vin dinspre PSD și să refuze cererea de revocare a procurorului șef DNA. "Nu e vorba de Laura Codruța Kovesi ca persoană, ci de simbolul pe care îl reprezintă ea în fruntea Direcției Naționale Anticorupție – singura instituție lăudată în rapoartele MCV ale Comisiei Europene" afirmă el la RFI.

Poetul Radu Vancu mai spune și că a primit cu un amestec de surpriză și repulsie cererea de revocare formulată de ministrul Justiției:

“Surpriză pentru că personal nu mă așteptam totuși să ceară revocarea. Credeam că înțelesese cât de explozivă ar fi o asemenea cerere și ce reacții va detona în cadrul societății civile. Și cu repulsie  pentru că ce-am văzut aseară a fost un spectacol absolut sinistru. Seamănă cu procesele publice sovietice, staliniste, din anii 30, sau cu procesele spectacol din anii ‘50 din România. Nu credeam că e posibil așa ceva! Să construiești un rechizitoriu în care reinventezi delictul de opinie în anii 2020 aproape, în Uniunea Europeană, e ceva halucinant”.

Întrebat ce așteptări are de la președintele Iohannis, care are rol hotărâtor în privința cererii de revocare a procurorului șef DNA, Radu Vancu spune prompt: “cred că ceea ce așteaptă orice om care vrea ca România să rămână pe o traiectorie europeană. Adică să refuze revocarea doamnei Kovesi , să-și mențină sprijinul pentru ea cu toate riscurile de rigoare, pentru că sunt sigur că PSD vrea să pună pe președinte presiunea spectrului suspendării din funcție cu consecințe negative pentru România cu o prelungire și chiar o acutizare a crizei politice, însă președintele trebuie să reziste”.

Ascultă interviul cu conferențiarul Radu Vancu, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, și membru al comunității #vavedemdinSibiu: