Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Chirica: ”PSD va ieși rău din lupta împotriva justiției”

ovidiu_nahoi_si_mihai_chirica.png

Ovidiu Nahoi și Mihai Chirica in studioul de inregistrari RFI Romania
Ovidiu Nahoi și Mihai Chirica

PSD va ieși slăbit în urma procesului de revocare a procurorului general al DNA. O spune la RFI primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. El spune că repercusiunile vor viza atât poziționarea României în plan european cât și imaginea internă a PSD. Aceasta în contextul unui spectru mai larg de măsuri, cum ar fi schimbările din fiscalitate și salarizare.

RFI: Cum ați primit, domnule primar, declarația de joi seara a ministrului Tudorel Toader?
 
Mihai Chirica: Cu reală surprindere, pentru că nu era nici momentul nici locul și nici contextul internațional pentru o astfel de propunere. Pentru că România este și așa destul de răvășită de Comisia Europeană pentru măsurile , aș spune, luate împotriva justiției. Și avertismentele sunt citite invers, din punctul meu de vedere. Președintele Juncker n-a vorbit despre creșterea economică, n-a vorbit despre întărirea prezenței militare pe flancul estic, despre rezolvarea unor probleme de mediu. A spus un singur lucru: sper că veți da o atenție deosebită stabilității justiției în România și că împreună veţi găsi soluții pentru a demonstra că nu se dorește ca România să meargă înapoi. Dar, de fapt, lucrurile s-au dus în altă direcție și e un mare semnal de alarmă. Aici nu este vorba despre bătălii personale și cred că înțelepciunea va dobândi un caracter real în România.
 
RFI: Cum credeți că va ieși PSD din această, să-i zicem, criză?

Mihai Chirica: PSD pare că s-a fracturat între PSD Dragnea și Partidul Social-Democrat – o structură politică de centru-stânga venind să acopere o parte a electoratului oarecum fidelizat în ultimii 28 de ani. Nu va ieși bine, pentru că această bătălie, cu lupta împotriva justiției, pe de o parte, cu reforme fiscale, pe de altă parte, reforme salariale și multe alte lucruri se duc doar pe persoană fizică, președintele de partid fiind cel care decide. Și atunci, cu siguranță, PSD se va prăbuși împreună cu acesta. Eu sper ca lucrurile să se separe odată și să apară și acea forță de regenerare a Partidului Social-Democrat.

RFI: Credeți că în PSD există resursele interne pentru o regenerare?
 
Mihai Chirica: Da... e un ”da” cu un semn de întrebare. Speranța moare ultima.

1237