Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: "Drepturi depline" pentru migranții UE în perioada de tranziție

steaguri_ue_uk.jpg

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Prințul moștenitor Charles
Regina Elisabeta a II-a a aprobat o măsură extrem de controversată
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stefan Rousseau/Pool/File Photo

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care sosesc în Marea Britanie în perioada de tranziție de după ieșirea țării anul viitor din UE se vor bucura de aceleași drepturi cu cei sosiți înainte de acea dată, probabil 29 martie 2019, potrivit un unor informații din sursă guvernamentală divulgate din cotidianul The Times.

Această evoluție ar reprezenta practic un viraj de 180 de grade față de poziția exprimată în public de premierul Theresa May cu numai trei săptămâni în urmă, când intrase în dispută cu negociatorii UE.

Marea Britanie a propus o perioadă de tranziție, în principiu până la 31 decembrie 2020 în care să rămână în vigoare toate regulile actuale, dar nu dorea să garanteze drepturile cetățenilor UE sosiți după 29 martie 2019, așa cum se angajase în decembrie 2017 să garanteze drepturile cetățenilor europeni prezenți ÎNAINTEA acelei date.

Potrivit cotidianului Times, aceasta ar fi o propunere unilaterală a premierului May, menită să ușureze ajungerea la un acord cu negociatorii UE, dar nu există nicio garanție că Uniunea va acorda reciprocitate pentru cetățenii britanici care doresc să se stabilească în celelalte țări UE în perioada 29 martie 2019 - 31 decembrie 2020.

UE a fost intransigentă asupra acestei chestiuni, spunând că neacceptarea libertății de mișcare a persoanelor în perioada de tranziție ar pune în pericol întregul acord privind perioada de tranziție.

Decizia guvernului privind acest compromis ar fi fost luată, potrivit lui Times, la ședința de cabinet din noaptea de joi spre vineri ținută la Chequers, reședința de la țară a prim ministrului, și coincide cu publicarea datelor privind migrația din UE, care arată o scădere a migrației nete în anul încheiat la 30 septembrie 2017 la 90000, cu 75000 mai puțin decât în anul anterior.