Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China protestează faţă de noile sancţiuni americane impuse Coreei de Nord

China a protestat pe lângă Statele Unite după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni unor întreprinderi chineze, acuzate că desfăşoară activităţi ilicite împreună cu Coreea de Nord, scrie AFP.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri noi măsuri vizând să izoleze şi mai mult Phenianul, la doar câteva ore după ce fiica şi consiliera sa Ivanka a ajuns în Coreea de Sud, pentru a participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Aceste sancţiuni vizează peste 50 de societăţi de transport maritim şi nave.

Potrivit Executivului american, ele ajută Coreea de Nord să ocolească numeroase restricţii la care este supusă din cauza programelor sale nuclear şi balistic ilegale.

Aceste măsuri vizează o persoană, 27 de entităţi şi 28 de nave localizate sau înregistrate în Coreea de Nord, China, Singapore, Taiwan, Hong Kong, pe Insulele Marshall, în Tanzania, Panama şi Comore.

”China se opune ferm ca Statele Unite să se bazeze pe dreptul său naţional pentru a impune sancţiuni unilaterale unor entităţi şi persoane chineze”, a anunţat. într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

”Am protestat oficial pe lângă autorităţile americane şi am cerut ca Statele Unite să pună capăt practicilor lor eronate, pentru a evita să aducă atingere cooperării noastre bilaterale în dosarul” nord-coreean, a avertizat el.

ONU a adoptat în 2017, în trei rânduri, serii de sancţiuni economice vizând Phenianul şi care afectează sectoarele petrolului, fierului, cărbunelui, pescuitul şi sectorul textil.

Obiectivul afişat al acestor sancţiuni este să oblige Coreea De Nord să reia discuţiile cu privire la activităţile sale nucleare şi balistice.

China, care absoarbe peste 90% din comerţul nord-coreean, ”aplică întru totul” aceste măsuri şi ”nu va permite niciodată unor întreprinderi sau cetăţeni chinezi să desfăşoare activităţi care să încalce aceste rezoluţii”, a subliniat Geng.

Însă, Beijingul, principalul susţinător al Phenianului, consideră că sancţiunile pot să fie decise numai în cadrul multilateral al ONU, ci nu în mod unilateral, de către ţări terţe, în virtutea legilor lor naţionale.