Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Destinul lui Leon Manu, o radiografie a Bisericii Greco-Catolice interzise de comuniști in 1948

manastirea_nicula.jpg

Mănăstirea Nicula
Sursa imaginii: 
Facebook / Manastirea Nicula

Pagina de istorie de azi se oprește asupra unui subiect legat de istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. De curând, a fost declanșat procesul de beatificare a egumenului Leon Manu, ultimul stareț greco-catolic pe care l-a avut Mănăstirea Nicula, înainte de interzicerea acestui cult religios. Aflați povestea lui Leon Manu, dar și despre procesul deschis la Cluj, din Pagina de istorie.

Anul 1948 nu a însemnat doar începutul stalinizării României și instaurarea comunismului, ci și interzicerea Bisericii greco-catolice. Represiunea comunistă a dus la confiscarea bunurilor bisericești, care au fost date Bisericii Ortodoxe. Securitatea a încercat să-i convingă pe preoții și călugării greco-catolici să treacă la ortodoxie. Clericii care au refuzat această trecere au fost fie omorâți, fie încarcerați în închisori sau ținuți în arest la domiciliu. De acest tratament au avut parte atât simpli preoți și călugări, cât și protopopi sau episcopi. Au fost arestați toți cei 12 episcopi greco-catolici de atunci, inclusiv Vasile Aftenie și Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri.

O mare parte din cei încarcerați a murit în închisorile comuniste. Este și cazul egumenului Leon Manu, călugăr din Ordinul Sântului Vasile cel Mare, ultimul stareț greco-catolic al Mănăstiri Nicula, din județul Cluj, locul în care, în fiecare an vin zeci de mii de pelerini, de Sfânta Maria Mare. Destinul călugărului bazilian Leon Manu este strâns legat de cel al Bisericii greco-catolice.

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a deschis un proces de beatificare a lui Leon Manu. La finalul procesului, Leon Manu ar putea fi proclamat Fericit al Bisericii Catolice. Toți cei care doresc să contribuie la documentarea dosarului de beatificare a lui Leon Manu o pot face aducând documente și fotografii la episcopia din Cluj.

Leon Manu a murit în 23 martie 1958, în închisoarea de la Gherla. Familia lui a reușit să obțină un certificat de deces al starețului de abia în 2005.

 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 26 februarie 2018