Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prim-ministrul României, într-o vizită în R.Moldova

moldova-romania.jpg

Sursa imaginii: 
gov.md

Viorica Dăncilă, însoțită de mai mulți membri ai Guvernului, face marți o vizită oficială în Republica Moldova. Reconfirmarea sprijinului României pentru parcursul european al R.Moldova, continuarea proiectelor comune și consolidarea relațiilor economice bilaterale sunt principalele componente ale vizitei de lucru.

Delegația Guvernului României, condusă de Viorica Dăncilă, ajunge la ora 9.30 pe Aeroportul de la Chișinău. Nu va fi întâmpinată aici de premierul moldovean, Pavel Filip. Ceremonia oficială va avea loc la Reședința de Stat. La ora 10.00, cei doi premieri vor discuta la o întrevedere bilaterală, după care va urma ședința în format extins a delegațiilor Republicii Moldova și României. În jurul orei 12.00,Viorica Dăncilă și Pavel Filip vor face declarații pentru presă. Premierul român se va întâlni și cu speakerul Parlamentului, Andrian Candu. Trebuie spus că, nu este stabilită o eventuală întrevedere cu președintele R.Moldova, Igor Dodon.

În dupa-amiaza zilei de marți, Viorica Dăncilă și Pavel Filip vor participa la ceremonia de inaugurare a Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova. De asemenea, cei doi oficiali vor avea o întrevedere cu reprezentanții Euroregiunii Siret-Prut.

 

Viorica Dancilă: ”România va continua să susțină ferm eforturile R.Moldova în parcursul său european”  

 

Cu o zi înainte de a veni la Chișinău, prim-ministrul României a dat asigurări că țara sa va continua să susțină ferm eforturile Republicii Moldova în parcursul său european. ”Guvernul României va oferi sprijin  pentru accelerarea procesului de reforme, inclusiv din perspectiva priorităților asumate de Chișinău prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Proiectele noastre comune sunt menite să contribuie la o conectare mai strânsă a Republicii Moldova la spațiul european și la îmbunătățirea vieții cetățenilor", a afirmat șeful Executivului român.

Din delegația guvernamentală oficială fac parte viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

Comentator: ”Partidul Democrat va încerca să exploateze vizita Vioricăi Dăncilă”

Comentatorul politic, Dionis Cenușă spune la RFI că „vizitarea Chișinăului de către alți oficiali reprezintă o modalitate comodă pentru ca guvernarea să-și etaleze vizibilitate internă și externă”. ”Partidul Democrat va încerca să exploateze vizita Vioricăi Dăncilă pentru a primi aprobare pozitivă a reformelor implementate. Orice opinie blândă din partea Bucureștiului ar putea fi folosită pentru a diminua mesajul critic al UE, transmis recent. Mai mult ca atât, Chișinăul contează pe lansarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, capitalul public, privat românesc și chiar european, va fi semnificativ. Proiectele de infrastructură de aceasta anvergură pot sensibiliza publicul, aflat la o distanță de aproape jumătate de an de campania electorală pentru parlamentarele din toamnă”, este de părere expertul moldovean.

La scurt timp după vizita premierului României, la Chișinău, la 6 martie va veni primarul general al municipiului București, Gabriela Firea.

 
Ascultă aici corespondența de la Chișinău