Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ultimul prim-ministru legitim al României antecomuniste

radescu.jpg

Generalul Nicolae Rădescu
Image source: 
Facebook / LABORATOR - un altfel de a construi un muzeu al comunismului in Romania

În data de 28 februarie 1945, ultimul prim-ministru legitim al României antecomuniste, generalul Nicolae Rădescu, își prezenta demisia. Nu era vorba de o decizie liberă, ci de rezultatul presiunii făcute de URSS. Demisia lui Nicolae Rădescu a însemnat și începutul comunizării României.

Nicolae Rădescu a fost unul dintre cei mai curajoși ofițeri ai Armatei Regale Române. El s-a născut în anul 1874, la Călimănești, într-o familie de mici boieri. A absolvit Școala Militară de Ofițeri, apoi Școala Superioară de Cavalerie. A urmat și Școala Superioară de Război și a luat parte la campania din Bulgaria, din timpul Celui de-al Doilea Război Balcanic.

De asemenea, a luat parte de la bun început la Primul Război Mondial, în calitate de divizion de cavalerie. S-a remarcat prin vitejie. După Primul Război Mondial, Nicolae Rădescu a devenit adjutant al Regelui Ferdinand I. A urmat o perioadă în care a fost atașat militar la Londra, iar apoi a devenit general.

În 1933 a demisionat dintre cadrele active ale Armatei Regale Române și a decis să intre în politică. A aderat la Partidul Poporului, condus de mareșalul Alexandru Averescu. De asemenea, a colaborat și cu o grupare de extremă dreaptă, numită Cruciada Românismului, iar din acest motiv a început să fie supravegheat de Siguranța Statului.

În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, generalul Nicolae Rădescu a fost împotriva înaintării trupelor române dincolo de Nistru și i-a trimis o serie de memorii în acest sens dictatorului Ion Antonescu care preluase controlul asupra statului român. De asemenea, Nicolae Rădescu a intrat în conflict cu ambasadorul Germaniei naziste la București, Manfred von Killinger. În urma acestui conflict, a fost internat pentru un an în lagărul de deținuți politici de la Târgu-Jiu. După eliberare, în 1942, el a intrat în legătură cu fruntașii Opoziției care doreau ieșirea României din război.

Iuliu Maniu și Dinu Brătianu luau în calcul formarea unui guvern de militari condus de Nicolae Rădescu, menit să scoată România din conflagrația mondială. După ce tânărul Rege Mihai I al României l-a răsturnat de la putere pe criminalul de război Ion Antonescu, postul de prim-ministru i-a revenit generalului Constantin Sănătescu.

În toamna anului 1944, Nicolae Rădescu a devenit șef al Marelui Stat Major. În 6 decembrie 1944, după demisia lui Constantin Sănătescu, generalul Nicolae Rădescu a fost numit prim-ministru de către Regele Mihai I.

Generalul Nicolae Rădescu s-a opus comuniștilor și a ținut, în luna februarie 1945, un discurs în care denunța tentativele comuniștilor de a instaura un regim totalitar. În cele din urmă Nicolae Rădescu a fost nevoit să demisioneze, ca urmare a presiunilor sovietice. S-a refugiat la Legația Marii Britanii și a reușit să fugă cladestin în Occident.

Fostul premier a ajuns în Cipru, apoi în Portugalia, Franța și Statele Unite ale Americii. Acolo, la însărcinarea Regelui Mihai I, care fusese alungat din țară, a format un Comitet Național Român, care ar fi trebuit să aibă rolul unui guvern în exil. Însă Nicolae Rădescu s-a certat cu reprezentanții PNȚ și PNL din acest Comitet, a demisionat și a format Liga Românilor Liberi, organizație pe care a condus-o până la moartea sa, în 1953. În anul 2000, osemintele sale au fost aduse în țară și reînhumate cu onoruri de stat.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 28 februarie 2018