Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renate Weber: Prezenţa lui Kovesi în fruntea DNA convine multora

Renate Weber Kovesi DNA convine multora.jpg

Renate Weber: Iohannis nu o va revoca pe Kovesi (Foto: arhivă RFI)
Renate Weber: Iohannis nu o va revoca pe Kovesi (Foto: arhivă RFI)

Preşedintele Klaus Iohannis nu o va revoca pe Codruţa Kovesi de la şefia DNA şi nimeni nu va ataca această decizie la CCR, declară la RFI europarlamentarul Renate Weber (grup european ALDE). Ea crede că prezenţa lui Kovesi în fruntea DNA convine multora, care au astfel cu cine să se bată.

Este obligat preşedintele Iohannis să o revoce pe Kovesi de la şefia DNA? „Am petrecut ceva timp uitându-mă pe Constituţie, coroborând prevederile constituţionale cu cele legale, pentru că prin Constituţie nu există o asemenea obligaţie, nu Constituţia reglementează numirea şi revocarea şefului DNA, ci face trimitere la lege, deci în condiţiile legii numeşte şi revocă preşedintele din funcţii publice”, explică Renate Weber.

„Până ieri v-aş fi spus că în opinia mea, evident preşedintele nu este obligat, ci preşedintele face propria analiză şi la sfârşit dispune sau nu revocarea, pentru că textul de lege este foarte adevărat nu spune preşedintele poate să revoce, dar există aici o simetrie a actului juridic şi aşa cum atunci când face numirea poate să refuze o dată, deci face o analiză de substanţă cu privire la persoana propusă să fie şef la DNA, deci pe principiul simetriei juridice şi în momentul în care este solicitată revocarea face acelaşi tip de analiză. De ieri însă mărturisesc că sunt eu însămi mult mai reţinută, pentru că ieri a apărut motivarea CCR şi ea deja clarifică puţin altfel drepturile şi mai ales obligaţiile pe care le are preşedintele României în legătură cu numirile în diferite funcţii publice. Cred că este un pic prea devreme, e această motivare a Curţii, dar e prea devreme ca să vorbim deja de o practică stabilită, pentru că e de fapt prima motivare. Dacă mă întrebaţi pe mine ce va face preşedintele Iohannis, o să vă spun că în opinia mea nu o va revoca pe doamna Kovesi, o va lăsa să-şi ducă mandatul până la capăt şi că nimeni după această decizie de a nu revoca nu va ataca la CCR această decizie (...). Justificarea pe care o ofer nu este una de natură juridică, ci una de natură politică. Preşedintele însuşi a şi declarat deja că revocarea doamnei Kovesi nu este oportună politic”, precizează europarlamentarul.

De ce nu-l suspendă PSD pe preşedintele Iohannis? „Eu cred că multora din România până la urmă le convine să aibă cu cine să se bată şi când te baţi cu Laura Codruţa Kovesi, te poţi victimiza într-un mare fel, ca să zic aşa (...). Eu cred că de fapt prezenţa doamnei Kovesi în fruntea DNA este o situaţie care convine multora (...). Pe de altă parte, trebuie neapărat, dar neapărat ca DNA să-şi facă curăţenie în propria casă şi CSM-ul aici ar trebui să joace un rol categoric activ, nu ca până acum, pentru că totuşi este inadmisibil să se întâmple abuzuri”, consideră deputatul european.

CSM a dat marţi aviz negativ cererii ministrului Justiţiei de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ultimul cuvânt îl are preşedintele Klaus Iohannis.

 
Renate Weber, despre posibila revocare a lui Kovesi