Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, la bilanţul DNA: Asistăm la încercări de a subordona justiţia politicului

Klaus Iohannis revocare Kovesi.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la bilanţul DNA că asistăm la manifestări virulente ale disperării, în încercarea clară de a subordona justiţia politicului.

Nişte inculpaţi şi condamnaţi penal s-au unit, pentru a-i discredita pe cei care i-au anchetat, spune Klaus Iohannis. Preşedintele crede însă că aceştia nu au şanse de reuşită.

”Cifrele nu mint, cifrele sunt reci, obiective. În 2017 au fost soluţionate peste 3.800 de dosare, cu 16,5% mai multe decât în 2016 şi au fost trimişi în judecată aproape o mie de inculpaţi”, şi-a început Klaus Iohannis discursul de la şedinţa de bilanţ a DNA.

”Toate acestea demonstrează încă o dată că DNA e o instituţie care funcţionează eficient şi care se află deja de ani buni în prima linie a luptei anticorupţie. Contrar unei evaluări subiective, tendenţioase şi partizane, prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută, eficienţa DNA e departe de a putea fi contestată”, a declarat preşedintele.

”Din păcate, asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării şi la încercări de manipulare, cu scopul de a decredibiliza DNA şi cu încercarea clară de a subordona justiţia politicului. Inadmisibil! Nişte inculpaţi şi nişte condamnaţi penal, după ce au fost prinşi încălcând legea, s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat. Dar aşa cum spune un proverb românesc, minciuna umblă cât umblă, până i se înfundă. Dar toate aceste acţiuni concertate în plan mediatic nu au şanse de reuşită. Cei care le-au pus la cale sunt cei care au rămas în trecut şi care trăiesc cu impresia că puterea înseamnă privilegii şi abuz. Din nefericire pentru ei, justiţia este independentă, iar spiritul civic al societăţii se manifestă în ultima vreme cu mult curaj. Vreau să fiu foarte clar cu privire la un lucru: în lupta dintre nou şi vechi, dintre cei care trăiesc din corupţie şi cei care o combat, dintre cei care se gândesc la viitorul ţării şi cei care se gândesc doar la viitorul lor, va câştiga România modernă”, afirmă şeful statului.

 

Kovesi se opune slăbirii legislaţiei

 

De partea sa, şefa DNA precizează că instituţia se opune slăbirii legislaţiei: ”Ne opunem slăbirii legislaţiei, eliminării instrumentelor care sunt eficiente pentru dovedirea unor fapte grave, ne opunem modificării statutului independenţei magistratului”.

"Este un moment în care analizăm ce am făcut bine, analizăm ce nu am făcut bine, ce am greşit. Este important că analiza noastră poate fi utilă pentru fundamentarea unor decizii privind reducerea corupţiei în România. Anul 2017 a fost un an dificil în lupta împotriva corupţiei. Însuşi demersul de a lupta împotriva corupţiei a fost puternic contestat şi a fost pus sub semnul întrebării (...). Ne punem întrebarea: avem instituţii mai curate, justiţia face suficiente eforturi pentru a eradica acest fenomen sau sunt necesare şi alte măsuri?", spune Kovesi, care afirmă că există sectoare în domeniul achiziţiilor publice în care corupţia este un fenomen generalizat.

Laura Codruţa Kovesi declară că 189 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de abuz în serviciu, iar măsurile asiguratorii instituite doar pentru acest tip de infracţiuni au fost de peste 95 de milioane de euro.

Anul trecut, aproximativ o mie de inculpaţi au fost trimişi în judecată. DNA se ocupă doar de corupţia la nivel înalt. O treime din inculpaţii trimişi în judecată au avut funcţii de conducere. Trei miniştri, cinci deputaţi, un senator, un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, un secretar general au fost trimişi în judecată, mai precizează Kovesi.