Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: UE publică proiectul actului de divorț

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Un document de 120 de pagini a fost publicat astăzi la Bruxelles, el cuprinde “acordul” smuls Londrei privind dreptul cetățenilor, “factura” și statutul Irlandei de Nord. Curtea Europeană de Justiție va avea puterea de a regla dreptul cetățenilor UE din Regatul Unit. Textul va fi aprobat de liderii UE în 22 martie.

Documentul cuprinde și precizări referitoare la perioada de tranziție cerută de Londra, pe care UE a fixat-o până la 31 decembrie 2020.

De partea sa, Regatul Unit se pare că vede aceasta perioadă, necesară companiilor britanice pentru a se adapta la ieșirea din piața unică, ca pe un proces fără sfârșit.

Bruxelles nu va îngădui aceasta, spune negociatorul șef al UE , Michel Barnier (care probabil va fi viitorul președinte al Comisiei Europene începând cu 2019).

Barnier și-a exprimat de altfel acum din nou îngrijorarea cu privire la mersul discuțiilor în general și avertizat cu privire la numeroasele derapaje.

Regatul Unit părăsește UE în 29 martie 2019 la miezul nopții urmând ca în timpul fazei tranzitorii să aplice mai departe toate legile comunitare – inclusiv pe cele care-i protejează pe cetățenii UE – dar fără a mai avea drept de vot.

Curtea Europeană de Justiție va fi cea care va tranșa, timp de opt ani după Brexit, problemele relative la acest acord de retragere, inclusiv cele care privesc dreptul cetățenilor. Acest punct a fost (și pe alocuri mai este) un motiv serios de divergență între Bruxelles și Londra.

După opt ani se apreciază că jurisprudența în materie de drept comunitar va fi suficient de bine stăpânita de curțile britanice de judecată astfel încât ele sa poată regla orice caz.

După Brexit nu va exista o frontieră terestră între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, iar cea din urma va rămâne în piața unică. UE încearcă astfel sa conturneze o gravă problemă care s-ar putea ivi din nou in Irlanda ca atare. Cu toate că la Londra partizanii duri ai Brexitului nu vad lucrurile chiar așa de clar, UE spune că așa vor sta lucrurile și asta pentru a prezerva pacea fragilă din Irlanda de Nord.

Dar toate acestea sunt elementele șubrede ale unui acord în mod constant repus în chestiune de Londra.

Textul va fi adoptat de liderii UE în 22 martie la Bruxelles și va fi apoi ratificat de Parlamentul European. El privește doar prima etapă a negocierilor.

A doua etapă este cea care se va deschide după luna martie și care va fixa cadrul de cooperare comercială UE - Londra post Brexit.

Un acord privind acest cadru – încă necunoscut și extrem de dificil de definit – va trebui găsit până în octombrie 2018.

In caz contrar, Regatul Unit și UE se vor separa în 29 martie 2019 fără niciun cadru viitor de cooperare, ceea ce va pune în pericol și statul cetățenilor UE din Regat cât și echilibrul precar din Irlanda de Nord.