Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frans Timmermans: Pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi

frans_timmermans_nume_dumnezeu_nu_alergati_inapoi.jpg

Frans Timmermans recomandă României să nu facă paşi înapoi (Sursa foto: European Union)
Frans Timmermans recomandă României să nu facă paşi înapoi (Sursa foto: European Union)

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a recomandat României să nu facă paşi înapoi, pentru că se află aproape de linia de finish.

Frans Timmermans a declarat joi într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti că România este pe ultima sută de metri în privinţa progreselor referitoare la independenţa justiţiei: "Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi".

„​Mesajul meu este următorul: aţi obţinut atât de multe în ultimii 20 de ani în privinţa independenţei justiţiei şi de la aderarea României, datorită Mecanismului (...). E nevoie ca toţi cei implicaţi să muncească împreună, nu unii împotriva celorlalţi”, spune oficialul european.

"Am convenit cu preşedinţii Camerelor, cu premierul că vom intensifica contactele, voi fi la dispoziţia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătură şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum, nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct", declară Frans Timmermans.

El spune că este mereu foarte bine informat şi ştie exact ce se întâmplă în România, iar problemele pot fi rezolvate doar dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar.

Întrebat cum vede propunerea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, Frans Timmermans a spus că verificarea magistraţilor trebuie făcută de către magistraţi, nu de către politicieni: "După cum am spus preşedinţilor celor două Camere, premierului, convingerea mea e că activitatea de a verifica magistraţii trebuie făcută de magistraţi. Toţi oamenii greşesc uneori, la fel se întâmplă şi în justiţie. Dacă sunt oameni care fac greşeli, trebuie verificaţi, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, ţine de separarea puterilor în stat. Ca principiu, sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar".