
Politică
Alegeri parlamentare în Italia. Revine Berlusconi pe scena politică?
italia.jpg

Incidentele au alimentat și mai mult dezbaterea politică înaintea scrutinului general care va avea loc la 4 martie, cu atat mai mult cu cat Forza Nuova participa în cadrul unei aliante de extrema dreapta, 'Italia Italienilor', care insa, potrivit sondajelor, nu va reusi sa treaca de pragul de 3% necesar pentru a intra în Parlament.
La majoritatea necesara va putea ajunge doar Alința de centru dreapta, coalitie condusa de Silvio Berlusconi care ar obtine intre 35 și 39% dintre voturile alegatorilor – ceea ce ar insemna de fapt – intre 279 si 296 de locuri in Camera Deputatilor si intre 140 si 150 de locuri in Senat.
Berlusconi, neeligibil din cauza unei condamnări pentru fraudă fiscală, rămâne totuşi de neevitat şi consideră că el este cel care “va face jocurile”.
Astfel daca va castiga Alianta de Centru dreapta, va fi Silvio Berlusconi cel care va indica viitorul prim ministru – care nu este exclus sa fie chiar Antonio Tajani, actualul presedinte al Parlamentului European.
Sondajele de opinie indică un scor de 28% pentru Miscarea populista 5 Stele, care nu vrea nici un fel de coalitie. Procentajul insa nu îi conferă suficiente locuri în parlament pentru a guverna singura.
Exista si un scenariu in care nu se va atinge majoritatea si atunci se va forma o coalitie intre Miscarea 5 Stelle, Liga Nordului si Fratelli d’Italia. De acest scenariu, potrivit presei din Peninsula, se teme Europa. Nu degeaba in urma cu cateva zile Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat chiar că pieţele financiare ar putea avea o reactie puternica în a doua săptămână din martie, din cauza unui cumul de incertitudini în Europa, referindu-se mai ales la situaţia din Germania şi la scrutinul din Italia.
Cu siguranta presedintele Republicii Italiene Sergio Materella va juca un rol cheie în negocierea oricărui acord de coaliție, dacă alegerile vor produce un parlament divizat politic.
Dar ceea ce ingrijoreaza si mai mult este programul electoral cu care se prezinta liderii la alegerile de la 4 martie. Nici unul nu are in plan combaterea si lupta impotriva mafiei si a coruptiei, ca si cand acestea nu ar mai exista in Italia. Par sa fie mai periculosi migrantii astazi decat clanurile mafiote, comenteaza presa din Peninsula. In rest, alegatorii par sa nu mai creada in nimic.
Tot la 4 martie au loc in Italia si alegerile regionale. Pe anumite liste se afla chiar si candidati romani – asa cum este bucuresteanca Leontina Ionescu stabilita de 34 de ani la Marcellina, o localitatea din regiunea Lazio. Ea va putea fi votata doar de italieni sau de romanii cu dubla cetatenie.