Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iordache: PSD n-a avut nici un război cu Laura Codruţa Kovesi

Iordache PSD razboi Kovesi.png

Politicul nu trebuie să se amestece în scandalul de la DNA, spune Florin Iordache (Sursa foto: pixabay)
Politicul nu trebuie să se amestece în scandalul de la DNA, spune Florin Iordache (Sursa foto: pixabay)

Politicul nu-şi are locul în discuţiile privind cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. O spune la RFI deputatul PSD Florin Iordache, şeful comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei. El declară că justiţia trebuie să fie „guvernată de oamenii din justiţie” şi precizează că scandalul de la DNA nu a fost discutat cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

Florin Iordache se fereşte să spună dacă PSD sprijină sau nu cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, formulată de ministrul Justiţiei: „În toată această procedură, partidul nu a avut un punct de susţinere sau de a nu susţine acest demers. E o chestiune ce vizează Ministerul Justiţiei, CSM, Preşedinţie, unde cred eu că politicul nu trebuie să-şi aibă loc”.

Întrebat dacă PSD nu lasă impresia că nu are o strategie în această chestiune, deputatul a răspuns: „Dar de ce trebuie să avem o strategie pe acest subiect? De ce credeţi dvs. că ar trebui să avem o strategie în revocarea sau nerevocarea procurorilor sau în numirea unor procurori? Tocmai de aceea, noi am încercat în modificările legilor justiţiei de a scoate politicul atât la numiri, la revocări, la chestiunea cu Inspecţia Judiciară. Eu cred că dacă lăsăm sistemul judiciar din România să fie guvernat potrivit Constituţiei de către CSM, acesta este marele câştig, lăsată justiţia să fie guvernată de oamenii din justiţie”.

„Haideţi să vedem opinia preşedintelui. Repet, cu cât se implică partidele mai mult în această chestiune, cred că este cu atât mai rău”, spune parlamentarul PSD.

Florin Iordache e de părere că „problemele care sunt acolo (la DNA-n.r.) trebuie discutate şi rezolvate de cei din justiţie, nu cei din partid (...). Nu politicul stabileşte ce măsuri trebuie luate. Au propriile pârghii în CSM, astfel încât să găsească cele mai bune măsuri”.

Întrebat dacă PSD a pierdut războiul cu Laura Codruţa Kovesi, deputatul a răspuns: „Păi, dar n-a avut un război PSD-ul cu Laura Codruţa Kovesi. Nu e un război (...). Din punctul nostru de vedere, legile trebuie respectate de către toată lumea, indiferent că discutăm de om politic sau ne om politic sau cetăţean şi politician. Nu există sau nu a existat un astfel de război. Noi ne dorim respectarea legislaţiei, astfel încât nimeni, dar absolut nimeni să nu aibă de suferit prin nişte măsuri arbitrare, pe care le-am observat cu toţii în spaţiul public”.

Întrebat dacă Frans Timmermans i-a făcut la întâlnirea de joi vreo recomandare privind scandalul de la DNA, Florin Iordache a răspuns: „Nu, nu s-a discutat”.

 
Florin Iordache, despre cererea de revocare a lui Kovesi