Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia – alegeri parlamentare cu rezultat incert

italia_elex.jpg

Toate principalele partide din Italia au exclus o mare coaliţie cu rivalii
Toate principalele partide din Italia au exclus o mare coaliţie cu rivalii
Sursa imaginii: 
RFI

Italienii merg duminică la vot pentru a alege un nou Parlament și noi guvernatori, după o campanie electorală aparent superficială și marcată uneori de violență.

Italia organizează duminică alegeri parlamentare, iar analiștii se feresc să vorbească clar de un câștigător. Se știe că Silvio Berlusconi nu va putea ocupa funcţia de premier chiar dacă va reuşi să formeze o coaliţie guvernamentală. Silvio Berlusconi s-a declarat încrezător că formaţiunea sa, Forza Italia (centru-dreapta), va putea alcătui o coaliţie guvernamentală cu formaţiuni de dreapta şi extremă-dreapta după scrutinul parlamentar programat în Italia pe 4 martie.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va accepta funcţia premier al Italiei în cazul victoriei coaliţiei conduse de Silvio Berlusconi. ”Îi mulţumesc lui Silvio Berlusconi pentru gestul de stimă faţă de mine. I-am semnalat disponibilitatea mea de a fi în slujba Italiei. Acum, orice decizie ulterioră le aparţine cetăţenilor italieni şi preşedintelui Italiei”, a transmis Antonio Tajani prin Twitter.

Demersul a fost făcut de Berlusconi pentru că el nu poate deţine din nou, deocamdată, funcţia de premier al Italiei, având o condamnare prin care i se interzice acest lucru.

Majoritatea observatorilor se aşteaptă la o cursă foarte strânsă, iar toate principalele partide au exclus o mare coaliţie cu rivalii, aşa că este foarte posibil un blocaj după alegeri.

O situaţia similară s-a întâmplat şi după alegerile generale din 2013, iar problema a fost rezolvată printr-o mare coaliţie după un blocaj de peste două luni.