
Politică
Putin cere Washingtonului dovezi privind implicarea rusă în alegeri
putin_1.jpg

”Trebuie să văd în primul rând ce au făcut. Daţi-ne materiale, informaţii”, a declarat Putin într-un interviu difuzat de NBC. ”Nu putem răspunde la aceasta, dacă ei nu încalcă legile ţării”, a declarat Putin, după ce a fost întrebat dacă Moscova va lua măsuri împotriva celor menţionaţi.
Jurnalista care a realizat interviul a menţionat unele dintre acuzaţiile privind ingerinţa Rusiei aduse de biroul procurorului Mueller şi de alţi oficiali americani, între care difuzarea de informaţii false online. ”Cu tot respectul faţă de dumneavoastră personal, cu tot respectul datorat pentru Congres, trebuie să aveţi oameni cu studii juridice”, a spus Putin zâmbind.
El a spus că autorităţile din SUA ar trebui să trimită procurorului general al Rusiei o cerere oficială. ”Aceasta trebuie să treacă prin canale oficiale, nu prin presă sau strigăte şi urlete în Congresul Statelor Unite”, a afirmat de asemenea Putin.
În Statele Unite, mai multe anchete sunt efectuate în prezent de Congres şi de procurorul special Robert Mueller asupra ingerinţei Rusiei în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 pentru a-l avantaja pe Donald Trump şi asupra unei eventuale complicităţi între Moscova şi echipa sa de campanie. Procurorul special a acuzat 13 cetăţeni ruşi şi trei firme luna trecută de ingerinţă în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016, apreciind că este vorba de o conspiraţie pentru susţinerea lui Donald Trump şi îndepărtarea lui Hillary Clinton.
Ancheta vizează și familia Trump
Investigatorii cercetează dacă afacerile ginerelui preşedintelui Donald Trump, Jared Kushner, cu persoane din străinătate au influenţat în vreun fel politicile Casei Albe pentru a-i susţine sau a acţiona împotriva celor cu care a colaborat, conform unor martori şi persoane apropiate anchetei, scrie NBC News.
Echipa procurorului special Robert Mueller i-a chestionat pe martori cu privire la eforturile lui Kushner de a obţine finanţări pentru proprietăţile imobiliare ale familiei sale, concentrându-se pe discuţiile avute cu persoane din Qatar, Turcia, Rusia, China şi Emiratele Arabe Unite, conform declaraţiilor unora dintre cei care au fost intervievaţi în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.
Ca parte a cercetărilor privind discuţiile lui Kushner cu cetăţeni turci, a fost solicitat sprijinul unor persoane prin intermediul ataşatului de la Biroul din Turcia. Separat, oficiali din Qatar care au vizitat SUA în ianuarie şi februarie, au luat în considerare să predea anchetei lui Mueller dovezi privind o colaborare dintre vecinii din Golf ai Qatarului şi Kushner. În final, oficialii qatarezi au decis să nu colaboreze cu Mueller pentru a nu fi afectată relaţia cu Casa Albă.
Compania de imobiliare a lui Kushner, Kushner Companies, a încercat să convingă Qatarul să investească în proprietatea sa de pe 666 Fifth Avenue, New York, dar guvernul qatarez a refuzat. O altă discuţie de interes pentru Mueller este o întâlnire de la Trump Tower din decembrie 2016 între Kushner şi un fost prim-ministru din Qatar, Jassim bin Jaber Al Thani.
După ce discuţiile companiei lui Kushner cu Qatarul au eşuat, Casa Albă a susţinut o blocadă economică împotriva Qatarului condusă de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.
Încă nu este clar dacă eforturile lui Mueller de a contacta cu cetăţeni turci au avut succes sau ce discuţii ale lui Kushner cu turcii vizează ancheta.
Persoane apropiate anchetei au spus că ginerele preşedintelui turc Recep Erdogan, Berat Albayrak, care este şi ministrul energiei, s-a întâlnit cu Michael Flynn, care urma să fie viitorul consilier pe securitate naţională al lui Trump, în decembrie 2016 la New York. Echipa lui Mueller ar investiga şi aceste legături.
De asemenea, după ce Trump a fost ales preşedinte, în perioada tranziţiei, Kushner a negociat cu investitori chinezi pentru a obţine finanţare pentru clădirea de pe Fifth Avenue. El s-a întâlnit printre alţii şi cu preşedintele grupului de asigurări Anbang, dar compania a declarat apoi public că nu va investi în clădire.
Kushner s-a întâlnit la New York şi cu Cui Tiankai, ambasadorul Chinei în SUA, dar nu sunt cunoscute detalii despre această întâlnire.
Kushner ar putea avea probleme dacă echipa lui Mueller demonstrează că ”ia decizii la Casa Albă care vor avea impact asupra poziţiei financiare proprii”, a spus Ron Hosko, fostul şef al diviziei de criminalitate al FBI-ului.
Conform legii americane, este ilegal ca un angajat al guvernului, inclusiv un consilier, să ofere consiliere în baza unui interes financiar.