Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asasinarea lui Jan Kuciak: Președintele slovac cere remaniere sau alegeri anticipate

slovacia.jpg

Demonstrație de protest la Bratislava, după uciderea jurnalistului de investigații Jan Kuciak, martie 2018
Sursa imaginii: 
en.rfi.fr REUTERS/Radovan Stoklasa

Președintele Slovaciei cere fie o remaniere profundă a executivului fie alegeri anticipate, după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak. Munca jurnalistului se concentrase pe demascarea corupției la cel mai înalt nivel. 

"Văd acum două soluţii: o remaniere în profunzime a guvernului (...) sau alegeri anticipate" -  a spus președintele slovac, într-o declarație televizată de presă. Mesajul a fost transmis imediat după întrevederea pe care Andrej Kiska a avut-o cu premierul Robert Fico. A fost o discuție dură, fără a se ajunge la vreun consens, după cum a reieșit ulterior. Președintele s-a declarat dezamăgit, în vreme ce premierul slovac a sugerat că șeful statului ar fi influențat de persoane care au interesul să destabilizeze țara. Fico a respins categoric ideea alegerilor anticipate. 
Presa internațională relatează că atmosfera în Slovacia este extreme de încordată, iar gradul de neîncredere al populației a crescut simțitor, după asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale.
Jan Kuciak documenta corupția la cel mai înalt nivel și legăturile pe care partidul aflat la guvernare le-ar avea cu mafia calabreză. 
Crima a stârnit reacția Uniunii Europene și a mai multor organizații internaționale, care au condamnat ferm și la unison asasinatul și au cerut o investigație aprofundată.