Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Italia: Partidele de dreapta sunt în frunte, dar după Mișcarea 5 Stele

alegeri_italia.jpg

În Italia au avut loc alegeri legislativela 4 martie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Max Rossi

Parlamentul de la Roma ar putea fi unul fără majoritate, potrivit primelor rezultate ale legislativelor de duminică, la care prezența la vot a fost de aprox 73%.

Coaliția de centru dreapta (compusă din patru formațiuni politice) s-ar afla pe primul loc, cu 33 – 36 % din voturi, în timp ce Mișcarea populistă 5 Stele (M5S), a devenit primul partid din țară, obținând între 29% și 32% din sufragii – spre satisfacția deputatului Alessandro di Battista: ”Dacă aceste date vor fi confirmate, va fi vorba de un câștig al Mișcării 5 stele și demonstrează că toate celelalte puteri politice vor fi nevoite să vină să vorbească, să negocieze cu noi folosind metodele noastre de transparența, corectitudine, credibilitate, având la bază propuneri și soluții pe care vrem să le garantăm acestei țări și asta se va întâmplă în zilele și săptămânile viitoare”.
 
Partidul Democrat – de centru stânga a lui Matteo Renzi a obținut între 20,5 și 23,5% din voturi. Între coaliții, în cea de centru dreapta, care se află pe primul loc, este nesigură încă întrecerea dintre cele două formațiuni – Forza Italia a lui Silvio Berlusconi și Liga Nordului a lui Matteo Salvini. Urmează Fratelli d’Italia – care ar fi obținut între 4 și 6% din voturi. Coaliția de centru stânga ar trebui să adune între 25 și 28% din voturi, în vreme ce lista Plus Europa a Emmei Bonino ar putea depăși nivelul de 3% - cu aproximativ 5% din voturi.

Tabloul politic, așa cum se prevedea, rămâne în continuare nesigur. Nici o coaliție nu a reușit să treacă peste pragul de 40 și nu va exista o majoritate nici în Camera deputaților și nici în Senat.
 
În privința rezultatelor de la alegerile regionale, potrivit primelor rezultate, la Roma câștigă și rămâne în continuare guvernatorul regiunii Lazio – Nicola Zingaretti – de centru stânga, în vreme ce la Milano – actualul guvernator al regiunii Lombardia, Roberto Maroni va ceda ștafeta candidatului de centru dreapta „Attilio Fontana“
 
După alegerile de duminică, Italia riscă, potrivit analiștilor, să treacă printr-un blocaj, așa cum s-a întâmplat și în 2013, și aceasta deoarece toate principalele partide exclud o mare coaliție cu rivalii. Noul sistem electoral din Italia combină scrutinul proporțional cu cel majoritar, ceea ce înseamnă că pragul pentru obținerea majorității în Parlament este 40-45%. Potrivit  analiștilor, niciuna dintre formațiuni sau alianțe nu va reuși să atingă acest prag.   

Ce se va întâmpla, practic, săptămâna viitoare? Este posibil să se formeze o coaliție de guvernare complexă. Partidele tradiționale de centru-stânga și centru-dreapta se vor uni cu alte partide politice mai mici care există pe buletinele de vot. Președintele Italiei, Sergio Mattarella, va fi cel care va încerca să coordoneze, în următoarele zile, tratativele dintre principalii lideri politici.
 

 
Ascultă AICI corespondența din Italia