Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Moartea lui Stalin, plânsă de milioane de ruși

stalin.jpg

O activistă comunistă poartă portretul lui Stalin la Moscova, 1 mai 2017
Image source: 
AFP via http://en.rfi.fr

În data de 5 martie 1953 înceta din viață unul dintre cei mai sângeroși tirani din istorie. Iosif Stalin părăsea această lume la 74 de ani, după ce în Rusia și în țările din blocul comunist sute de milioane de oameni avuseseră de suferit de pe urma deciziilor sale crude. În Rusia sovietică, în loc să resimtă un sentiment de ușurare, milioane de ”oameni noi” au plâns după Stalin.

Iosif Stalin s-a născut în anul 1878, în familia unui cizmar georgian. Mama sa, Ekaterina, provenea dintr-o familie de iobagi osetini. Numele său adevărat de familie era Dzhugashvili.

Copilăria lui Iosif Stalin a fost marcată de violența tatălui său. Mama sa ar fi dorit ca micul Iosif să devină preot, astfel că acesta a fost trimis la o școală de teologie, unde profesorii săi râdeau de accentul cu care vorbea limba rusă. La 14 ani a primit o bursă pentru a studia în seminarul ortodox din Tblisi. Acolo, el a început să se implice în mișcarea socialistă, iar pentru acest lucru a fost exmatriculat din seminar în 1899.

În anii care au urmat, Iosif Stalin s-a căsătorit cu o tânără de origine georgiană, cu care a avut un fiu, Iakov, cu care nu s-a înțeles niciodată prea bine. Mai târziu, Iakov Stalin s-a sinucis într-un lagăr nazist de prizonieri de război. 

Stalin a fost arestat de mai multe ori și apoi trimis în sughiun, în Siberia. Nu toate arestările sale au fost motivate politic. Stalin a avut de-a face cu Justiția și pentru că jefuia bănci și îi șantaja pe cei cu bani.

În 1912, Stalin a fost ales în Comitetul Central al Partidului Comunist, iar în 1913 a adoptat pseudonimul Stalin, care înseamnă ”de fier” în limba rusă. 

În anul 1917, în contextul prăbușirii țarismului, Stalin a devenit redactor-șef al ziarului Pravda, principalul mijloc comunist de propagandă. Poziția sa i-a asigurat ascensiunea ca membru în Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist, în primăvara lui 1917.

După revoluția bolșevică din toamna anului 1917, Stalin a fost numit comisar politic în Armata Roșie, care lupta împotriva Armatelor Albă și Verde, formate din ofițeri și soldați ruși loiali dinastiei Romanov, precum și cu trupele poloneze care apărau independența proaspăt redobândită a țării lor. De asemenea, pe lângă funcția militară, Stalin și-a continuat ascensiunea în Partidul Comunist, al cărui secretar general a devenit din 1922, după ce Lenin s-a îmbolnăvit grav.

Stalin a manifestat un apetit greu de imaginat pentru sânge. Printre victimele sale s-au numărat vechi militanți comuniști, dar și cei care se opuneau comunismului. Pentru a-i pedepsi pe ucrainieni, în perioada interbelică, a confiscat alimentele din această regiune și a declanșat un genocid cunoscut sub numele de Holodomor.

În 1 martie 1953, a suferit un atac cerebral. Acesta s-a agravat, iar Stalin a murit patru zile mai târziu.

 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 5 martie 2018