Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Benjamin Netanyahu, vizită de 4 zile în SUA la ”prietenul” Donald Trump

trump_netanyahu.jpg

Preşedintele SUA a decis blocarea a zeci de milioane de dolari destinaţi palestinienilor ca asistenţă
Preşedintele SUA a decis blocarea a zeci de milioane de dolari destinaţi palestinienilor ca asistenţă
Image source: 
Wikimedia Commons

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este la Washington și are programată o întâlnire cu președintele Donald Trump, pe care îl numește ”adevăratul său prieten”.

Netanyahu va fi primit la Casa Albă de un preşedinte american care, de la învestirea sa în funcţie, a adoptat o politică de sprijin asiduu pentru Israel şi guvernul său. Vizita în SUA îl ține pe oficialul israelian departe câteva zile de scena politică naţională, unde se confruntă cu acuzaţii de corupţie şi cu o criză guvernamentală.

Acasă la el, Benjamin Netanyahu tocmai a fost interogat timp de mai multe ore de poliţie în legătură cu un dosar care, potrivit unor comentatori, ar putea duce la demisia sa. Luna trecută, poliţia israeliană a recomandat inculparea premierului pentru corupţie, fraude şi abuz de încredere în alte două anchete. În paralel, guvernul său se află în pragul unei crize care ar putea duce la convocarea de alegeri anticipate. Vizita la Washington îi pică bine astfel lui Netanyahu, mai ales că el și cu liderul american se apreciază reciproc şi folosesc aceleaşi argumente populiste. Benjamin Netanyahu, imitându-l pe Donald Trump, nu ratează nicio ocazie de a denunţa ”ştirile false”, în special când vine vorba de suspiciunile de corupţie care planează asupra sa.

În timpul vizitei sale de patru zile în SUA, Netanyahu va participa, marţi, şi la conferinţa anuală a AIPAC – Comitetul Americano-Israelian de Afaceri Publice, un influent grup de lobby american proisraelian.

Vizita premierului israelian va fi dominată de recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului, dar şi de combaterea influenţei Iranului în Orientul Mijlociu. Trump a anunţat la 6 decembrie anul trecut că a decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a statului evreu, unde va fi mutată şi ambasada SUA aflată în prezent la Tel Aviv. Transferul ar urma să coincidă cu cea de-a 70-a aniversare a înființării statului Israel, la 14 mai. Acum câteva zile, Benjamin Netanyahu a menţionat că doreşte să-l invite pe Donald Trump să asiste la eveniment. ”Îi voi mulţumi. Fără îndoială că voi discuta cu el această posibilitate”, a spus premierul israelian, fără a da alte detalii.

În acelaşi timp, preşedintele SUA a decis blocarea a zeci de milioane de dolari destinaţi palestinienilor ca asistenţă. Ambele măsuri i-au înfuriat pe liderii palestinieni, care l-au acuzat pe Trump că favorizează Israelul, ceea ce descalifică SUA ca mediator al conflictului israeliano-palestinian.

Deşi Trump a afirmat în repetate rânduri că vrea să se ajungă la un acord între cele două părţi - acord pe care predecesorii săi nu au reuşit să-l obţină - , unii analişti se întreabă cum s-ar putea înregistra progrese, cât timp palestinienii sunt porniţi contra SUA şi Netanyahu este supus unor puternice presiuni din partea coaliţiei sale guvernamentale de a accelera colonizarea.

Acum, Netanyahu nu se va preocupa probabil prea mult de întârzierea relansării negocierilor cu palestinienii. Atât în întâlnirile cu Trump, cât şi cu lobiștii, el va aborda în special problema Iranului, inamicul numărul 1 al Israelului, care îl acuză că încearcă să exercite control asupra Siriei.