Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Dragnea s-a răzgândit: nu mai cere vot de încredere la Congresul PSD

agitatie_psd_congres_extraordinar.png

Liviu Dragnea se pregăteşte pentru Congresul din 10 martie (Sursa foto: psd.ro)
Liviu Dragnea se pregăteşte pentru Congresul din 10 martie (Sursa foto: psd.ro)

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit luni într-o şedinţă pregătitoare Congresului extraordinar din 10 martie, în care Liviu Dragnea va cere votul de reconfirmare la şefia partidului.

ACTUALIZARE: Liviu Dragnea a declarat luni, după şedinţa CEX că probabil nu va cere un vot de încredere la Congresul PSD din 10 martie, având în vedere că toate organizaţiile şi-au exprimat susţinerea: "I-am întrebat pe colegii mei şi a fost părerea generală că nu este nevoie de asta (de vot de încredere pentru preşedintele PSD-n.r.), pentru că pe de o parte, au fost rezoluţii de susţinere din toate organizaţiile şi colegii mei au spus că toate organizaţiile au spus că nu este nevoie de asta şi atunci probabil că nu o să cer".

 

Liviu Dragnea a declarat luni înaintea şedinţei CEX că va propune ca PSD să aibă 16 vicepreşedinţi, câte doi pentru fiecare regiune, posturile urmând a fi egal împărţite între femei şi bărbaţi.

”Susţinerea mea pentru femei nu este un moft, este un dat. Am făcut tot ce a depins de mine pentru ca ele să capete un rol important”, a spus liderul PSD.

Tot înaintea şedinţei de luni, primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a plâns că i se pun beţe în roate şi că nu a fost sprijinită de către Guvern, arătând că în partid există "frământări care nu au nici o motivaţie", ceea ce ar putea duce la "sinucidere politică", potrivit News.ro.

De asemenea, ea a ameninţat că va demisiona din toate funcţiile din partid dacă problemele grave ale Bucureştiului nu îşi vor regăsi o rezolvare "într-un timp rezonabil".

Întrebat ce părere are despre declaraţia Gabrielei Firea, Liviu Dragnea a răspuns: ”Aşa este. Urmează schimbări la secretari de stat. Ce a spus doamna Firea este adevărat (...). S-a făcut un plan de acţiune serios între Guvern şi Primăria Capitalei, pentru că sunt angajamente pe care ni le-am luat. Bucureşti este cea mai mare localitate din România, în care cei mai mulţi români vin. Are nevoie de condiţii mult mai bune de trai”.

 

Liviu Dragnea, despre taberele din PSD: Care tabere?

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat pe de altă parte, întrebat dacă simte că există în partid o tabără împotriva lui, că s-a săturat să se tot vorbească despre asta şi a spus că toate organizaţiile judeţene ale PSD au dat rezoluţii că îl susţin: "Care e tabăra aia, că m-am săturat de un an de când se vorbeşte despre asta. Am văzut că acum toate organizaţiile au dat rezoluţii  de susţinere. Probabil că nu o să fie suficient nici Congresul. Probabil că trebuie să cer susţinere şi prin Asia".

Preşedintele PSD a declarat că-l susţine în continuare pe Niculae Bădălău, în prezent preşedinte executiv, pentru a candida la o nouă funcţie de conducere în partid. De partea sa, Bădălău spune că-l crede pe Dragnea atunci când afirmă că îl susţine şi că nu a fost niciodată vreun conflict între ei, dimpotrivă, au avut o singură ţintă: modernizarea partidului.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat luni că nu crede că în cadrul Comitetului Executiv al PSD se va discuta despre revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi: "Nu vedeţi că ne ascundem după deget la acest subiect? În afară de câteva voci care spun răspicat că Tudorel Toader şi-a făcut datoria de ministru şi că trebuie susţinut în condiţiile astea şi că scandalul este uriaş, aceleaşi voci pe care le cunoaşteţi, restul, poziţia oficială este că nu ne implicăm sub nici o formă în acest subiect”.

De partea sa, Liviu Dragnea a replicat luni la afirmaţiile lui Codrin Ştefănescu potrivit cărora trebuie să explice prezenţa la petrecerile SRI, menţionând că acesta poate să ceară explicaţii de la "camaradul" lui Gabriel Oprea.

Secretarul general adjunct al PSD declarase anterior că preşedintele partidului ar trebui să dea explicaţii în interiorul formaţiunii în ceea ce priveşte participarea la unele petreceri care au avut loc în sedii ale SRI.

La Congresul PSD din 10 martie ar urma să aibă loc alegeri pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD şi pentru funcţiile de vicepreşedinţi.