Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Petru Groza, histrionul care a devenit prim-ministrul României

groza.jpg

Afișe electorale din 1946
Sursa imaginii: 
flickr.com

În data de 6 martie 1945, începea una dintre cele mai negre perioade din istoria României. Ca urmare a șantajului URSS, Regele Mihai I al României era nevoit să îl numească prim-ministru pe un personaj fără nici un fel de relevanță politică. Era vorba de cel care devenise liderul unei formațiuni de buzunar, Frontul Plugarilor. Personajul în cauză era Petru Groza, cel care a deschis calea comunizării României.

În data de 6 martie 1945, presiunea sovietică asupra Regelui Mihai I devenise insuportabilă. Reprezentantul URSS, Andrei Vâșinski, dădea la propriu cu pumnul în masa Regelui și trântea ușa palatului cu atâta violență încât se crăpau pereții, pentru a-l impune drept șef al Guvernului de la București pe Petru Groza.

Atunci când intimidarea nu a dat rezultate, sovieticii au recurs la arma șantajului: numirea lui Petru Groza în schimbul retrocedării Transilvaniei de Nord.

Cu gândul la această parte a țării sfârtecată în 1940, Regele Mihai I a acceptat să îl desemneze pe liderul Frontului Plugarilor drept președinte al Consiliului de Miniștri. Într-adevăr, sovieticii au restituit Transilvania de Nord, însă au declanșat comunizarea României.

Dar cine era Petru Groza? Fiul preotului ortodox Adam Groza, Petru Groza a activat la început în Partidul Național Român, condus de Iuliu Maniu, pe care l-a părăsit pentru a se alătura Partidului Poporului, condus de Alexandru Averescu. A ocupat mai multe funcții în Parlament și în Guvern, iar în 1933 s-a mutat la Deva, unde a format Frontul Plugarilor într-o manieră comică. Regretatul om de stat Corneliu Coposu afirma că Petru Groza era proprietarul unei bănci populare, care acordase o serie de împrumuturi țăranilor din regiune. Doar că aceștia au devenit insolvabili, după declanșarea Marii Crize Economice din 1929 - 1933. Petru Groza i-a adunat pe toți datornicii săi în curtea băncii. Le-a cerut contractele de creditare, le-a adunat într-o grămadă și le-a dat foc. A ținut un discurs în care s-a declarat solidar cu țăranii și a anunțat fondarea Frontului Plugarilor. Toți datornicii săi s-au înscris în Front.

După câteva săptămâni, unul dintre noii săi colegi de partid l-a căutat, ca să îi ceară un nou împrumut. Petru Groza locuia într-o frumoasă vilă în stil mediteraneean, cu acoperiș plat. Când a auzit cererea de creditare, el i-a spus că nu mai are bani nici măcar să își pună acoperiș la casă. Țăranul s-a uitat în sus, a văzut că vila nu are acoperiș de țiglă și l-a crezut.

Histrionismul l-a ajutat și mai târziu pe Petru Groza în cariera politică. El a intrat în grațiile lui Stalin după ce, la prima întâlnire cu dictatorul sovietic, s-a aruncat în genunchi la picioarele lui și a strigat că a așteptat toată viața această clipă. Stalin, impresionat, l-a ridicat și l-a îmbrățișat.

Istoricii relatează că Petru Groza a rămas în grațiile dictatorului sovietic pentru că era singura persoană care îndrăznea să îi spună bancuri deocheate lui Stalin. Caracterul de histrion nu l-a împiedicat pe Petru Groza să falsifice alegerile din 1946, să contribuie la lichidarea unor oameni precum Iuliu Maniu sau Gheorghe Brătianu, sau să îl alunge din țară pe Regele Mihai I. Ultimă dovadă de histrionism a dat-o chiar la moartea sa. Petru Groza, cel care adusese în România un regim ateu, a fost înmormântat cu un sobor de preoți în 1958, după ce căzuse răpus de cancer.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 6 martie 2018