Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Anchetă antiteroristă în presupusa otrăvire a unui fost spion rus

skripal.jpg

Sergei Skripal
Sergei Skripal fost condamnat la închisoare în Rusia și apoi a făcut obiectul unui schimb de spioni
Sursa imaginii: 
ITAR TASS

Autoritățile britanice au declanșat o anchetă anti-teroristă cu privire la presupusa otrăvire a unui fost ofițer rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii și ulterior obiect al unui schimb de spioni. Rusia a negat orice implicare și a oferit colaborarea în anchetă.

Ofițeri specializați în acțiuni anti-teroriste ajută poliția din orașul Salisbury din sudul Angliei în ancheta cu privire la prăbușirea subită a lui Sergei Skripal și a unui femei care-l însoțea, pe o bancă dintr-un centru comercial din localitate. 

Poliția încearcă să determine substanța cu care se presupune că a fost otrăvit Skripal, în vârstă de 66 de ani, precum și femeia de 33 de ani care s-a prăbușit împreună cu el în același moment. Cei doi se află internați în stare gravă în spitalul din Salisbury.

Uterior s-a anunțat că și doi ofițeri britanici implicați în anchetă au primit tratament pentru simptome "minore".

Skripal, fost colonel în retragere din spionajul militar al Rusiei, a fost arestat în decembrie 2004 și condamnat în august 2006 sub acuzația de "înaltă trădare sub formă de spionaj" la 13 ani închisoare pentru faptul că a dezvăluit identitatea unor spioni ruși sub acoperire în Europa serviciului de informații externe britanic, MI6. 

În iunie 2010 Skripal a făcut parte dintr-un schimb de spioni alături de alți trei condamnați în Rusia în schimbul a 10 spioni în favoarea Rusiei deținuți în Statele Unite și a primit imediat azil politic în Marea Britanie, el având serioase probleme de sănătate.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, Dmitrii Peskov a reacționat prompt spunând "Privim aceasta ca pe o situație tragică, dar nu avem informații cu privire la ce ar fi putut duce la asta sau în ce era el implicat", adăugând că Moscova este întotdeauna dispusă la cooperare cu autoritățile britanice.

Cazul Litvinenko

Aparenta otrăvire a lui Skripal survine la peste 11 ani de la moartea lui Alexander Litvinenko, un alt fost spion rus refugiat în Marea Britanie și critic vehement al președintelui Putin.

Alexander Litvinenko a murit în 2006 la Londra, otrăvit cu poloniu radioactiv

Litvinenko a murit otrăvit cu poloniu radioactiv și de moartea lui au fost suspectați doi ruși cu legături cu serviciile secrete, Andrei Lugovoi și Dmitrii Kovțun. 

O anchetă judiciară independentă britanică a stabilit că președintele Putin a fost probabil cel care a ordonat asasinarea lui Litvinenko. 

Marea Britanie a cerut extrădarea lui Lugovoi, care a devenit între timp deputat în Duma de Stat sub culorile Partidului Liberal Democrat - ultra-naționalist - extrădare refuzată.

"Nu exclud că aceasta este o nouă provocare a serviciilor secrete britanice", a declarat Lugovoi ziarului pro-guvernamental Vzglyad. 

"Orice s-ar întâmpla pe teritoriul britanic ei încep să strige: 'A fost omorât, a fost spânzurat, a fost otrăvit' și că Rusia e de vină pentru toate. Aceasta e în avantajul lor", a mai spus el.

În 2013 poliția britanică a ajuns la concluzia că moartea magnatului Boris Berezovsky, un prieten al lui Litvinenko și adversar al președintelui Putin, a fost ne-explicată, deși criticii au arătat și atunci cu degetul spre Moscova.

 
Asclați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ