Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect de lege: Florida, statul american care deschide lupta împotriva armelor

trump_0.jpg

Image source: 
credit foto: REUTERS/Dominick Reuter/Files

În SUA, Senatul statului Florida deschide calea către o nouă politică privind controlul armelor. Aleșii locali au adoptat, ieri, măsuri prin care tinerii de 18 ani nu vor mai putea achiziționa arme de foc. În plus, profesorii vor putea veni înarmaţi la şcoală. Modificările legislative vin în contextul masacrului de la Liceul Marjory Stoneman Douglas, soldat cu 17 morți, la jumătatea lunii trecute.

Noile prevederi ridică vârsta minimă pentru achiziţia de arme de foc de la 18 la 21 de ani. De asemenea, este introdusă o perioadă de trei zile de "aşteptare" pentru cumpărători, în timp ce dispozitivele care permit accelerarea tirului la armele semiautomate sunt scoase în afara legii. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senatul Floridei nu fără emoții: cu 20 de voturi pentru şi 18 împotrivă.

În acelaşi timp, acest text, denumit ”Legea siguranţei publice Liceul Marjory Stoneman Douglas”, le permite unora dintre profesori să vină înarmaţi la şcoală. Să amintim că, după atacul din februarie, preşedintele Donald Trump şi-a reiterat opinia că înarmarea unor profesori, special instruiţi, 'ar rezolva instantaneu' situaţii de acest gen. Ideea sa a provocat reacţii extrem de divizate, într-o ţară unde 30.000 de oameni mor anual împușcați și unde există puternice divergenţe în privinţa căilor de a se pune capăt violenţelor zilnice şi masacrelor.

Senatorul republican Bill Galvano a subliniat, după votul de luni, că documentul adoptat arată că politicienii îi ascultă pe supravieţuitori şi familiile victimelor atacului din februarie.

"Senatul vă aude şi luăm măsurile necesare pentru a asigura că nu se mai întâmplă astfel de tragedii fără sens", a afirmat Galvano despre modificările legislative care vor face ca Poliţia să dispună de puteri sporite pentru a confisca arme şi muniţie de la indivizi consideraţi dezechilibraţi mintali sau periculoşi pentru comunitate.

Proiectul de lege, care urmează să fie dezbătut şi de Camera Reprezentanţilor din Florida, prevede de asemenea creşterea finanţării pentru programe de sănătate mintală în şcoli.