Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor, despre apropierea Bucureştiului de Viktor Orban: Nu văd o problemă politică

Kelemen Hunor apropiere Bucuresti Viktor Orban.jpg

Premierul Ungariei, Viktor Orban şi liderul UDMR, Kelemen Hunor (Foto: site udmr/arhivă)
Premierul Ungariei, Viktor Orban şi liderul UDMR, Kelemen Hunor (Foto: site udmr/arhivă)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară la RFI că nu vede nici o problemă politică într-o eventuală „colaborare regională” între România, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia. Declaraţia sa vine în contextul semnalelor de apropiere date în ultima vreme de Bucureşti şi Budapesta.

Întrebat dacă e de bun augur o apropiere a României de Ungaria lui Viktor Orban, un premier care nu e văzut cu ochi buni la Bruxelles, Kelemen Hunor a răspuns: „Trebuie să vedem lucrurile în felul următor: văd că unii sunt supăraţi că italienii au făcut o anumită alegere, înainte erau supăraţi că austriecii au făcut, că polonezii, că cehii, că slovacii, că ungurii, că românii. Bun, atunci cei care sunt supăraţi, nu pot să vă spun altceva decât să încercaţi să schimbaţi poporul. Dacă oamenii prin alegeri democratice i-au ales pe aceşti politicieni în această regiune sau în alte zone ale UE, atunci putem comenta şi putem să facem fel de fel de analize, dar ar trebui să vedem de ce am ajuns în această situaţie. Oare există argumente serioase să dăm vina pe aceşti oameni care au ales politicienii pe care i-au ales?”.

„Eu nu cred că în acest moment ar fi o problemă din punct de vedere politic, dacă mă gândesc ca o colaborare regională între România, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, eu aş vrea să avem o apropiere şi cu sârbii şi cu bulgarii, deocamdată nu putem, din varii motive sau nu vrem, nu ştiu, dar nu văd o problemă politică, nu văd o problemă din acest punct de vedere de nici un fel”, conchide liderul UDMR.

 
Kelemen Hunor, despre apropierea dintre România şi Ungaria