Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine se înscrie în cursa pentru conducerea PSD?

Termenul de depunere a candidaturilor pentru Congresul PSD expiră joi după amiază. Majoritatea organizaţiilor judeţene ale PSD şi-au desemnat candidaţii pentru funcţiile de conducere din partid, candidați care vor fi votaţi la Congresul Extraordinar din 10 martie. Lista celor care şi-au depus candidatura va fi validată mâine, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Executiv Naţional.

La Congresul Extraordinar al PSD vor avea loc alegeri pentru 16 posturi de vicepreşedinţi – opt pentru femei, opt pentru bărbaţi – pentru  funcţia de secretar general al partidului, deţinută în prezent de Marian Neacşu, şi funcţia de preşedinte executiv, deţinută acum de Niculae Bădălău.

Primul lider al PSD care a anunţat cu subiect şi predicat faptul că nu va candida a fost Mihai Tudose, fost prim-ministru care şi-a pierdut funcția odată cu disputa avută cu Liviu Dragnea în această toamnă, scrie Adevărul. Tudose a subliniat că a fost vicepreşedinte al PSD timp de două mandate şi nu mai dorește și că a decis acum să îl susţină pe şeful Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprişan, unul dintre criticii lui Dragnea.

Un alt politician cu experienţă care va face pasul în spate în ceea ce priveşte conducerea PSD este Rovana Plumb, cea care deţine funcţia de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Dăncilă. Preşedintă a organizaţiei de femei și vicepreşedinte PSD, Rovana Plumb spune că o va susține acum pe Carmen Dan ”cu tot dragul“ pentru funcţia de vicepreşedinte al PSD pe regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

Pentru funcţia de vicepreşedinte nu vor mai intra în cursă nici Viorel Ştefan, Victor Negrescu, Gheorghe Şimon, Ionuţ Vulpescu, Georgian Pop, Nicolae Bănicioiu şi Ecaterina Andronescu.

În cazul lui Negrescu, actualul ministru al Afacerilor Europene şi-a motivat decizia prin faptul că e mai preocupat de activitatea la minister şi de coordonarea „activiştilor socialişti“ din România. Pe de altă parte, Nicolae Bănicioiu vizează funcţia de preşedinte executiv al PSD, fiind singurul candidat înscris în cursă până ieri seară, cu toate că în rândurile PSD se vorbeşte şi de o candidatură a lui Mihai Fifor, cel care deţine funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. De asemenea, situaţia s-ar putea schimba dacă pentru această funcţie s-ar înscrie şi Ecaterina Andronescu, senatoare a PSD care a precizat pentru Adevărul că ia în calcul o candidatură pentru această poziţie.

În fine, interesant este că PSD Bucureşti a anunţat ieri seară că a votat în cadrul Biroului Permanent al organizaţiei susţinerea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv. Pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai regiunii Bucureşti-Ilfov sunt propuşi Gabriela Firea şi Robert Negoiţă. De asemenea, organizaţia şi-a reafirrmat sprijinul pentru Liviu Dragnea la șefia partidului.