Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întâlnire Iohannis-Vucic. "Lucrurile sunt pe făgaşul normal în privinţa lui Sebastian Ghiţă"

klaus_iohannis_sebastian_ghita_fagas_normal.jpg

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, primit de Klaus Iohannis (Sursa foto: presidency.ro)
Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, primit de Klaus Iohannis (Sursa foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că omologul său sârb, Aleksandar Vucic, i-a spus că în privinţa lui Sebastian Ghiţă "lucrurile sunt pe făgaşul normal", iar "instanţele deliberează".

Întrebat dacă a discutat cu omologul sârb, aflat în vizită oficială la Bucureşti, despre posibila extrădare a fostului deputat Sebastian Ghiţă, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: "Nu am discutat, dar pe urmă am aflat că vreţi să întrebaţi aşa ceva şi l-am întrebat pe domnul preşedinte, care mi-a spus că nu ştie, dar cu siguranţă lucrurile sunt pe făgaşul normal, instanţele deliberează şi se va da un verdict în această chestiune. Mai mult nu a putut să îmi spună, mai mult nu ştiu nici eu. Nici nu cred că este treaba preşedinţilor, personal, să se ocupe de cei care fug de justiţia românească".

De partea sa, preşedintele sârb a afirmat că nu are multe date în legătură cu situaţia lui Sebastian Ghiţă: "Eu nu am prea multe date în acest sens, dar organele juridice se ocupă de această chestiune. Când domnul preşedinte mi-a pus această întrebare, am transmis-o mai departe ministrului Justiţiei din Serbia, astfel că noi vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare a dumneavoastră".

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că vor exista migranţi în continuare la graniţa dintre Serbia şi România, precizând însă că nu există probleme între cele două ţări în această privinţă: "Migranţi vom avea şi în continuare, nu trebuie să-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu şi atunci e nevoie de proceduri foarte clare, pe zona de graniţă (...). Sunt convins că se vor găsi colaborări din ce în ce mai eficiente (...). Cred că nu avem nici o problemă între Serbia şi România în această privinţă".

Relaţiile româno-sârbe sunt foarte bune şi vor fi şi mai bune, a afirmat Klaus Iohannis: "Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune (...). Suntem optimişti în această privinţă (...). Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest".

La rândul său, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a subliniat că l-a rugat pe Klaus Iohannis să sprijine găsirea unei soluţii de compromis în ceea ce priveşte problema recunoaşterii independenţei Kosovo.

Preşedintele român a declarat că niciodată nu se va găsi o soluţie care satisface 100% pe toată lumea, dar ceea ce trebuie să facă politicienii este să caute o soluţie care satisface în mod rezonabil toate părţile, care este corectă şi în acord cu regulile internaţionale, iar pentru a găsi această soluţie s-a declarat dispus şi dornic să se implice în discuţie.