Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Postul de preşedinte executiv, miza Congresului PSD

Sunt tensiuni în PSD, înainte congresului extraordinar de sâmbătă, a cărui miză este alegerea unui nou Birou Permanent Național, for statutar de conducere compus din vicepreședinți. Cea mai râvnită poziție este cea de președinte executiv (nr.2 în partid), funcție deținută până acum de Nicolae Bădălău.

Ecaterina Andronescu și Nicolae Băniciou s-au înscris, oficial, în cursă. Cel mai probabil, lor li se va alătura și premierul Viorica Dăncilă, care are cea mai mare susţinere în rândurile organizaţiilor, printre care şi cea din Bucureşti. De altfel, însuși liderul partidului, Liviu Dragnea, a declarat că o va susține, fără ezitare pe Viorica Dăncilă. Pentru actualul premier, câștigarea fotoliului de președinte executiv i-ar conferi greutate politică, în condițiile în care singura funcție politică era cea de președinte al Organizației Femeilor Social-Democrate.

Liviu Dragnea a mai spus că dosarele de candidatură vor fi aprobate sau respinse mâine, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care va avea loc la Palatul Parlamentului. Între timp, o miză locală este funcţia de vicepreşedinte pe regiunea Muntenia. Deputatul Cătălin Rădulescu ameninţă că va merge  în instanţă dacă nu va putea candida. El a contestat decizia Comitetului Executiv, care a stabilit criteriile de alegere a vicepreşedinţilor pentru Congresul din 10 martie. Fiecare regiune va susţine două persoane în aceste posturi, iar Cătălin Rădulescu consideră că se limitează astfel accesul tuturor membrilor la candidatură. „Aceste alegeri reprezintă o farsă, sunt de fapt niște numiri și nu sunt alegeri. Să interzici dreptul de a candida mi se pare gravă. Îmi amintește de anii 50 de pe vremea epurărilor comuniste”, a spus Cătălin Rădulescu.

Critică în declarații a fost și Ecaterina Andronescu. Aceasta a afirmat că nu trebuia să se organizeze alegeri, ci era nevoie de un Congres în care să se vină cu un proiect de ţară şi să ofere explicaţii pentru prăbuşirea PSD în sondaje. Ea a mai spus că, dacă tot se organizează alegeri, era normal să se organizeze pentru toate funcţiile, inclusiv cea de preşedinte de partid.

Liviu Dragnea a respins vehement acuzaţiile lansate de unii dintre colegii săi, care spun că sâmbătă va fi organizat Congresul doar pentru ca cei care i se opun să fie daţi la o parte și i-a îndemnat pe cei care fac „scandal exagerat” să se gândească și la formațiunea din care fac parte.

Congresul extraordinar al PSD va alege sâmbătă 16 vicepreşedinţi, un președinte executiv și un secretar general. La iniţiativa lui Liviu Dragnea, conducerea partidului a stabilit ca funcţiile să fie împărţite în mod egal între bărbaţi şi femei.