Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la “ba tu!” la denuclearizare: Întrevedere Trump-Kim Jong-un

summit.jpg

Image source: 
pixabay.com

Pariul secolului. Punct de cotitură istoric. Un eveniment aproape miraculous. Sau…Trump a luat lumea prin suprindere. Sunt doar câteva din titlurile articolelor sau analizelor din presa internațională, după aflarea veștii că președintele American Donald Trump se va întâlni, față în față, cu liderul nord-coreeam Kim Jong-un. Nu se cunosc, pentru moment, foarte multe detalii, dar chiar și așa, state precum Coreea de Sud își pun deja mari speranțe într-o îmbunătățire a situației din regiune.

De la amenințări cu foc și furie sau de la ironii puerile lansate de la distanță, Donald Trump și Kim Jong-un vor ajunge față în față, până în luna mai. Este printre puținele certitudini comunicate oficial până acum. Se știe, de asemenea, că întâlnirea  a fost inițiată de Phenian. Ulterior, evenimentul a fost anunțat, la Washington, de Chung Eui-yong, un consilier sud-coreean în domeniul Securităţii: 

”I-am spus președintelui Trump că acceptarea invitației însemană că și Kim Jong-un în ia un angajament, respectiv denuclearizarea. Kim a dat aigurări și că nu vor mai avea loc teste nucleare sau balistice”, a spus consilierul. 

Donald Trump a postat ulterior un mesaj pe Twitter, în care a invocat mari progrese în dosarul nord-coreean și a scos în evidență faptul că liderul nord coreean s-a referit în primul rând la denuclearizare și nu la o temperare sau înghețare a programului nuclear. ”Sancţiunile trebuie să rămână în vigoare până se ajunge la un eventual  acord”, a transmis președintele american. 

Japonia a salutat organizarea unui summit bilateral Statele Unite Coreea de Nord. Premierul Shinzo Abe a vorbit de o schimbare din partea Phenianului și consideră întâlnirea istorică drept rezultat al cooperării dintre Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud. Și premierul japonez a insistat: ”Vom continua să exercităm o presiune maximă până când Coreea de Nord va lua măsuri concrete către o denuclearizare în mod perfect, verificabil şi ireversibil”, a transmis Shinzo Abe.

Coreea de Sud își leagă la rându-I speranțele de întâlnirea Trump-Kim și invocă un punct de cotitură istoric. 
Istoric ar urma să fie și un summit separate, Nord-Sud, organizat la sfârșitul lui aprilie, în zona demilitarizată. Ar fi a treia astfel de întâlnire, după cele din 2000 și 2007. 

China a salutat evoluțiile și apreciează că dosarul Peninsulei Coreene merge în direcția bună. Beijingul a făcut apel la curaj politic. 

Sunt însă și analiști citați de presa internațională care nu se lasă duși de val. Aceștia amintesc că în trecut Phenianul a mai sistat activitățile nucleare și testele, pentru ca apoi să le reia, de îndată ce și-a pierdut răbdarea sau a simțit că nu obține ce solicită.