Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luptă acerbă în Congresul PSD pentru funcţia de preşedinte executiv

4000 de delegaţi îşi aleg noul preşedinte executiv, secretar general şi noii vicepreşedinţi. Între timp mai mulţi protestatari manifestează în faţa Salii Palatului împotriva PSD şi a Guvernului. 3 dintre ei au fost ridicaţi de jandarmi.

UPDATE: Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu reclamă un complot în ceea ce privește votul.

Acesta ar fi început de la ora 13.30 de fapt, reclamă cei doi care anunță și că s-au retras din cursa pentru locul 2 în partid:UPDATE: Liderul PSD Liviu Dragnea anunță o lege pentru apărarea suveranității și un Program de dezvoltare strategică

„Atacul asupra propriei ţări este o insultă la adresa românilor şi trebuie să înceteze."

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că PSD va apăra suveranitatea ţării, inclusiv prin lege: ”Suveranitatea României este mai preţioasă decât orice luptă internă pentru putere, decât orice mic interes local şi de aceea este nevoie să o protejăm şi o vom proteja prin legi explicite, dezbătute şi votate în Parlament”.

Liviu Dragnea a supus la vot 5 convenții, între care cea pentru cultura și cea pentru egalitate de șanse și tratament între femei și bărbați. Liderul PSD are o pledoarie insistentă în favoarea femeilor și se declară nemulțumit de aplauzele „cam slabe” atunci când aduce vorba despre această chestiune.

Liviu Dragnea cere o analiză pe fiecare ambasador, consul și atașat comercial prin care să vadă ce avantaje economice măsurabile a avut statul român de pe urma muncii acestor oameni.

Liviu Dragnea cere relații economice aprofundate cu Statele Unite, dar și cu China și se declară revoltat că în Israel, țară așa de importantă, nu avem ambasador de circa un an. El i-a cerut ministrului de externe să facă rapid o propunere de ambasador.

A vorbit apoi de relațiile cu vecinii și mai ales cu Republica Moldova.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la congresul PSD, că actuala guvernare va întări Parteneriatul cu SUA, el subliniind că România şi-a îndeplinit angajamentele militare, iar acum doreşte şi beneficii materiale.

El a spus că guvernarea actuală vrea să construiască relaţii speciale în domeniul economic şi în industria de apărare cu Germania, Franţa şi Marea Britanie.

UPDATE: Mesaje de susținere de la UDMR și ALDE

Kelemen Hunor, președinte UDMR:

“Cred în nevoia de dialog. Românii au nevoie de o viziune clară. Eu în fiecare zi simt nevoia urgentă de a restabili încrederea și a reda speranța într-un viitor mai sigur, predictibil. Cum am ajuns în această stare? Ar trebui o analiză foarte serioasă.”

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE:

"Am promis românilor că vom apăra statul de drept, nu statul de drepți. Că vom lupta pentru drepturile românilor, pentru că românii nu mai vor să fie abuzați de cozile de topor ale statului paralel. Am promis că vom lupta împotriva celor care cred că alegerile se decid în sufrageriile unora, la ceas de noapte.

Raportul ministrului Tudorel Toader, care este o lovitură de grație pentru toți cei care cred că abuzurile împotriva cetățenilor pot fi tolerate, avertisment pentru toți cei care au încălcat Constituția în frunte cu șeful DNA." 

UPDATE: PSD a pierdut peste 10 procente în toate sondajele de opinie, reaminteşte la RFI jurnalistul Ion M Ioniţă. El spune că vorbim de un Congres inventat de Liviu Dragnea pentru a controla Biroul Permanent Naţional.UPDATE: Nicolae Bănicioiu urmează să îşi anunţe retragerea din cursa pentru locul doi din PSD. Surse citate de DIGI24 spun că deputatul de Iaşi o va susţine pe Ecaterina Andronescu în lupta pentru funcţia de preşedinte executiv.

Deşi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului mai aveau mandat încă un an şi jumătate, s-a decis organizarea de alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi, însă nu şi pentru preşedintele partidului. Pentru cele 18 funcţii candidează 23 de social-democraţi.

În cadrul Congresului Național se scot la bătaie și 16 funcții de vicepreședinte, opt pentru bărbați și tot atâtea locuri pentru femei. Pentru poziţia de preşedinte executiv, cea mai disputată de altfel luptă şi deputatul de Iași, Nicolae Bănicioiu.

Poziţia de număr 2 în partid este vizată şi de Ecaterina Andronescu şi Viorica Dancila, cea din urma are sprijinul lui Liviu Dragnea.

Cum a decis Viorica Dăncilă să candideze la funţia de preşedinte executiv?Primarul Capitalei, Gabriela Firea, îi îndeamnă pe participanţii la congresul PSD la înţelepciune, la calm, şi la colegialitate. Gabriela Firea a mai spus că nu crede că PSD a scăzut în sondaje.La sosirea la Sala Palatului, Liviu Dragnea nu a făcut nicio declaraţie. De altfel, el urmează să prezinte un document programatic, despre care nimeni nu ştie deocamdată nimic din ce va conţine.

Proteste #Rezist

Între timp în faţa Sălii Palatului s-au format 2 tabere. Pe de o parte 3000 de susţinători PSD s-au adunat pentru a transmite mesaje de sprijin pentru partid, de cealaltă parte aproximativ 250 de protestatari #Rezist au început să protesteze. Au afișat cu litere mari mesajul „Dacă alegeți Mafia, veți pierde” și strigau „Jos comunismul” și „PSD, ciuma roșie”. Trei protestatari de la mișcarea #Rezist au fost ridicați de jandarmi.